Здраве и красота

Как да предизвикате идването на цикъла?

5 начина да опитате

28.07.2019г. / 08 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструацията е крехък механизъм, който обикновено затваря цикъла си през около 28 дни. Те не са константа. При различните жени се наблюдават колебания в цикъла. При някои цикълът е по-кратък, при други по-дълъг. Причините невинаги са медицински. Понякога се касае до индивидуална особеност, промени в климата, физическата активност, храненето, смяна на сезоните, стрес.

6 причини да мразим цикъла си по-малко>>>

Всички тези фактори могат да предизвикат забавяне на цикъла, което да ви разтревожи. За да предизвикате неговото идване, можете да опитате няколко техники.

Пийте чай от магданоз

Магданозът е билка, която стимулира кръвообращението и подобрява кръвоснабдяването в матката. Консумацията на отвара от магданоз може да ви помогне да предизвикате цикъла си. Можете да добавите към магданоза и джинджифил, розмарин, градински чай. Важно е преди да започнете да пиете интензивно тази отвара да се уверите, че не сте бременна. Отварата е силна и може да предизвика спонтанен аборт.

Оргазъм

Дайте тласък на цикъла си в буквален смисъл. Правете секс колкото се може по-често. Важно е той да завършва с оргазъм. Свиването на мускулите в маточната стена по време на оргазъм може да предизвика идването на менструацията, ако организмът е готов за това и тя се е забавила по някаква причина.

Причини за пропуснат цикъл, различни от бременност>>>

Намалете стреса

Въпреки че е лесно да се каже да намалите стреса, е трудно да се изпълни. Все пак трябва да се отбележи, че високите нива на хормони на стреса в организма могат да потиснат отделянето на яйцеклетка и подготовката за нейното оплождане, респективно и идването на цикъла. При прекомерни нива на стрес тялото „изключва“ репродуктивната си функция като второстепенна, докато успее да се пребори със стреса.

Упражнения

С тренировките ще успеете едновременно да намалите стреса и да поставите тялото си пред физическо предизвикателство. Интензивните кардио и силови упражнения увеличават кръвообращението в цялото тяло, което рефлектира и върху малкия таз. Това може да помогне за ускоряване на предизвикването на цикъла.

Причини менструалният цикъл внезапно да намалее>>>

Противозачатъчни таблетки

Ако нищо друго не помага, посъветвайте се с лекар дали е необходимо да включите прием на противозачатъчни хапчета. Те регулират цикъла и го правят редовен. Ако забавянето се повтаря често и е придружено с други смущаващи симптоми, обсъдете това с гинеколога си.

Коментирай