Здраве и красота

Как кокосовото масло намалява риска от косопад и накъсване на косъма

Намалява риска от загуба на протеини

09.07.2019г. / 10 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма жена, която да не иска косата ѝ винаги да бъде лъскава, здрава, а не да страда от косопад и да ѝ бъде трудно да оформи прическата си. Дори и косата ви да е по-мазна, по дължините си може да е суха. Ако пък я изрусявате, къдрите или изправяте често с преси, маши, знаете, че се нуждаете от надеждна грижа. Кокосовото масло е точно такава. Без значение дали ще го нанасяте в корените или по дължините на косъма, то има необикновено действие.

Как помага на косата да не се накъсва и пада?

Помага в укрепването на корените на косата

Кокосовото масло съдържа лауринова киселина, която има силно антибактериално действие. Тя е добра естествена грижа за скалпа. Благодарение на нея космените фоликули са защитени и по-здрави.

3 маски против накъсване на косата

Намалява риска от загуба на протеини

Косата ни е изградена от протеини, наречени още структурни протеини. Един от най-известните протеини, който е в структурата на космите и ноктите е кератинът. Когато има дефицит на тези важни протеини, косата ни става по-вяла, накъсва се.

От друга страна, грижата с кокосовото масло помага за запазването на протеиновия баланс. Маслото е триглицерид на лауриновата киселина и локалното му прилагане върху косъма го подхранва и защитава.

5 начина да ползваме кокосово масло против бръчки и увисване на кожата

Осигурява важни хранителни елементи

За да бъде косата ни здрава, красива и да намалим риска от косопад, ние трябва да ѝ осигуряваме важни хранителни елементи не само вътрешно, чрез приема на храна, но и външно. Кокосовото масло е чудесен източник на антиоксиданти, от които косъмът се нуждае. Благодарение на тях, той е подхранен, намалява се рискът от пърхот, косопад, насърчава се растежът на нова коса.

Запазва влагата

Знаем че кожата ни се нуждае от редовна и добра хидратация, но косата също има нужда да бъде хидратирана и влагата в косъма да се запази, тъй като той постоянно е „жаден“. Ползвайки кокосовото масло като маска или балсам, вие поддържате един добър баланс на влагата. За разлика от обикновените балсами, маслото допринася за подобряване здравето на косъма. Така тя не се накъсва, не е изпръхнала, суха, безжизнена.

Свързани статии

Намалява вирусните и бактериални инфекции

Както споменахме, кокосовото масло има антибактериални и антимикробни свойства, които предотвратяват бактериалните инфекции. Така се намалява и рискът от пърхот, въшки.

По-добро кръвообращение

Лекият масаж на скалпа с маслото подобрява кръвообращението. Това е важно, тъй като по този начин до космените фоликули достигат необходимите хранителни вещества, благодарение на които косата е здрава.

Коментирай