Здраве и красота

Най-добрите мазнини за здравето на мозъка

Подобряват концентрацията

09.07.2019г. / 06 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да функционира правилно, тялото ни се нуждае от определени мазнини. Знаете ли, че човешкият мозък се състои от около 60% мазнини? Природата е създала някои храни, които да отговарят на нуждите на нашето тяло и в това число, разбира се, и на мозъка. Има определени мазнини, които са важни за неговото здраве и функция. Вижте кои да включите в ежедневното си меню.

Хапвайте авокадо

Авокадото е една от най-популярните и полезни растителни мазнини. Редовната му консумация ни осигурява мононенаситени мазнини, които намаляват високите нива на хормона на стреса кортизол. Също така спомагат за синтеза на серотонин, който е сред "виновниците" да сме щастливи, да спим по-добре. Консумирайки авокадо, ние приемаме и омега-3 мастни киселини, витамин В6, магнезий, фолиева киселина, които подобряват здравето на мозъка.

5 храни, които защитават мозъка от стрес

Добавете към менюто си сурови или печени бадеми (без сол)

Ядките и в частност бадемите са здравословен източник на мононенаситени мазнини, аминокиселини, които стимулират функцията на невротрансмитерите. Тези ядки ни осигуряват магнезий, витамин В6. Редовната им консумация спомага за намаляване на стреса, тревожността, умората, но и подобрява концентрацията.

Как да добавим повече антиоксиданти към кафето си

Кокосово масло

Една от най-консумираните мазнини, с която приготвянето на десерти и любими ястия е истинско удоволствие. С богатото си съдържание на омега-3 мастни киселини, витамини Е, К, аминокиселини. Кокосовото масло може да помогне за подобряване на метаболизма, концентрацията, енергийните нива и се грижи за добрата функция на мозъка.

3 храни, които могат да намалят риска от алцхаймер

Какао

Обичаме да хапваме качествен шоколад с високо съдържание на натурално какао. Хубавото какао е богато на хранителни вещества, които подобряват метаболизма, намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет. Магнезият в него подобрява енергийните ни нива, намалява депресията и регулира определени хормони в тялото. Но какаото е богато и на мононенаситени мазнини, които са полезни за мозъка.

Топ 5 пробиотични храни за здрави черва

Не забравяйте за вкусните орехи

Орехите са чудесен източник на омега-3 мастни киселини и са една от най-полезните храни за здравето на мозъка. Само два или три ореха са достатъчни, за да повишат настроението ни, да понижат апетита. Това, което прави тези ядки толкова специални е, че намаляват възпалението в тялото, включително и в мозъка. Имат противовъзпалителни ползи и се смята, че намаляват риска от болестта на Алцхаймер и депресия.

Коментирай