Здраве и красота

Знаци, че захарта състарява лицето ви

Как може да намалите вредите й

14.07.2019г. / 10 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичаме да си похапваме сладкиши, да пием газирани, енергийни напитки, а често подслаждаме кафето си захар. Рядко се замисляме в какво количество е консумираната захар. От друга страна ни се иска да запазим младежкото излъчване на лицето си за по-дълго време. За жалост, захарта ускорява стареенето на кожата. Как?

1. Уврежда колагена и еластина

Колаген и еластин са вид протеини, които служат като градивни елементи на кожата. Благодарение на тях, тя е здрава и еластична, има младежки вид. От друга страна консумацията на рафинирана захар, сладкиши приготвени с нея, нанася щети на нашата красота. Захарта вреди на здравето на кожата чрез процеса, наречен гликация. Захарта се свързва с протеините, започва синтез на свободни радикали и се получават крайни продукти на гликацията, наречени AGEs.

20 причини да откажете захарта

По този начин се отслабват колагена и еластина, а ефектите от консумацията на сладкиши се наблюдават като влошаване на тонуса на кожата, увисване, поява на бръчки. В допълнение AGEs, оказват негативно влияние и върху кръвното налягане, влошават симптомите на артрит, влияят на състоянието на очите и други.

2. Оказва влияние върху вида на колагена

Нашата кожа е изградена от три основни типа колаген – тип I,II, III. Нейната устойчивост, издръжливост, стегнатост се изграждат с всеки етап. Тип I е най-слабият, а III най-стабилният. Редовната консумация на захар и последващата гликация, правят така, че колаген тип III да се разгради в тип I. Това намалява структурната сила и стабилността на кожата.

Здравословни заместители на захарта

3. Влияе на естествените антиоксидантни ензими

Освен че уврежда основните протеини на кожата, гликацията влияе негативно и на естествените антиоксидантни ензими на тялото. Когато защитата на антиоксидантите е намалена, кожата е по-уязвима от щетите от свободните радикали, причинени от околната среда като замърсяване, синя светлина от телефони, монитори на компютри, таблети, телевизори и ултравиолетовите лъчи. Свободните радикали предизвикват окислителен стрес, който допринася за преждевременно стареене на кожата.

Сироп от агаве – здравословен заместител на захарта

Кои са другите признаци, които подсказват, че захарта влияе на състоянието на кожата ви?

Според British Journal of Dermatology, видимите ефекти на гликацията са склонни да се появяват при жените около 35-годишна възраст, когато има натрупване на оксидативни увреждания, случват се хормонални промени.

Свързани статии

Кожата се затруднява да противодейства на увреждането, колагенът и еластинът са нарушени и белезите на остаряване започват да се проявяват.

Ето няколко признака, че захарта е виновникът за стареенето на лицето ви:

  • Повърхността на кожата ви изглежда груба, синтезира повече себум и по-често лъщи;
  • Над горната ви устна са се появили бръчки;
  • Поява на хиперпигментация;
  • Поява на дълбоки бръчки около устата;
  • Кожата в зоната около брадичката е отпусната;

Как да предотвратите захарното увреждане?

Добрата новина е, че никога не сте закъснели, за да забавите стареенето на кожата на лицето. Ето няколко стъпки:

  • Пийте достатъчно вода, тя е от съществено значение за синтеза на колаген и еластин;
  • Включете в менюто си повече храни, които съдържат висок процент вода, като краставици, домати, спанак, диня, тиквички и други;
  • Намалете до минимум консумацията на захар и захарни изделия, внимавайте и с фруктозния царевичен сироп, който се съдържа в много сладкиши, напитки;
  • Обогатете дневното си меню с храни богати на витамини В1, В6, С, Е и антиоксиданти. Такива са зелен грах, сусам, цитруси, нахут, спанак, тиква, сладки картофи, сурови ядки и други;
  • Осигурете си достатъчно часове сън.
Коментирай
Свободно време