Здраве и красота

6 съвета, които дерматолозите искат да следваме

Да не бъдем прекалено критични към себе си

03.08.2019г. / 06 54ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Известни и доказани дерматолози дават своите изпитани съвети за грижа за кожата пред сайта Byrdie.com. Те разкриват какво биха искали да кажат на своето по-младо аз, ако имаха тази възможност, за да предпазят кожата си от потенциално увреждане и да я запазят красива и стегната за по-дълго. Вижте кои са тези препоръки.

Предпазвайте кожата си всеки ден.

Кой съветва: д-р Денди Енгелман, дерматолог

Съвет: SPF, SPF, SPF! Около 23% от уврежданията, причинени от слънцето са получени по времето, когато сме на 18 години. И 89% от състаряването се дължи на проблеми със средата, а не поради генетични причини.

Според известния дерматолог никога не е твърде рано да се започне с превенцията срещу рак на кожата. Тя защитава мнението, че от ранна възраст е редно да защитаваме кожата от UVA/UVB лъчите, за да я предпазим възможно най-добре. Освен от хронични заболявания, чрез слънцезащитната козметика предпазваме кожата и от замърсявания, т. нар. „синя светлина“ от устройствата, с които работим през деня и които допринасят за състаряването на кожата.

>> Домашни средства срещу мазна кожа >>

Показвайте малко кожа.

Кой съветва: д-р Анйали Мато, консултант дерматолог

Съвет: „Използвайте основа и коректор, където имате нужда, вместо да нанасяте на цялото лице. Показването на част от естествената кожа не е лошо нещо! Ползвайте слънцезащита, особено около очната зона.

>> Уикенд маски, с които бързо да освежите лицето <<

Бъдете по-добри със себе си.

Кой съветва: Алексис Гранит, консултант дерматолог

Съвет: „Аз бих казал на моето по-младо аз да не бъде толкова критично. Поглеждайки назад виждам, че бях твърде строга със себе си, особено за кожата ми. Ужасявах се да изляза от къщата дори и с едно петънце. Ценният урок, който научаваш по-късно в живота е, че всеки е прекалено зает със своите собствени недостатъци и изобщо не забелязва твоите малки несъвършенства.“

>> Как да забавим появата на бръчки около очите <<

Помислете хубаво за модерните продукти.

Кой съветва: д-р Сам Бънтинг, дерматолог

Съвет: „Спрете да използвате продукти, които са много известни и не са подходящи за вашата кожа. В ретроспекция аз имах безброй много черни точки поради употребата на много скъпи антиейдж продукти, които запушваха порите ми. Това доведе до честа смяна на продукти, което пък дразнеше кожата ми още повече, довеждайки до неравен тен, без блясък.“

Според дерматолога е важно да познаваме кожата си, да се консултираме със специалист, ако е необходимо и да използваме продуктите, които са подходящи за нас, вместо да следваме трендове в козметичната сфера.

>> Домашни маски за почистване на черни точки <<

Не ексфолирайте прекалено.

Кой съветва: Nurse Jamie, кожен специалист

Съвет: „Спрете да ексфолирате прекалено много. Ние трябва да се отнасяме с нашата кожа като с деликатна коприна. Когато вие прекалявате с ексфолирането (физически и с химикали) и го правите твърде често, то унищожава защитната бариера, която има кожата ви. Веднъж след като сте премахнали или сте компрометирали тази бариера, вие излагате кожата на токсини от околната среда, увреждане от слънцето, акне и други.

Избягвайте мокрите почистващи кърпи за лице.

Кой съветва: д-р Софи Шотър

Съвет: „Бих искала преди някой да ми каже колко неподходящи са почистващите кърпички за лице. Те са всичко, което ползвах преди, и определено ги държа отговорни за сухотата и черните точки през годините.“

Според дерматолога д-р Шотър, този тип почистващи кърпички не почистват кожата, а по-скоро премахват съвсем повърхностния слой замърсяване и грим. Но прекаленото търкане с кърпичката може да раздразни кожата и да доведе до нейното прекомерно изсушаване. Затова според нея е най-добре да избираме продукти за дълбоко почистване, които са със специална формула, удачна за нашия тип кожа.

>> 6 навика, с които вредим на красотата си <<

Снимки: istock

Коментирай