Здраве и красота

8 ползи от велоергометъра

Защо тази тренировка е толкова полезна?

04.03.2021г. / 15 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Карането на велоергометър е чудесен начин едновременно да развиете мускулната си маса (най-вече на краката) и да намалите излишното тегло. Ако нямате време да карате колело навън или в близост до жилището ви няма подходящо място, където да карате, правете го у дома. Упражняването с велоергометър има много ползи за здравето и психиката. Ето някои от тях.

Най-добрите кардио тренировки за вкъщи>>>

Подобрява функциите на сърдечносъдовата система

Карането на велоергометър увеличава издръжливостта, което се отразява добре на сърцето и кръвоносната система. Кръвообращението се подобрява, стените на съдовете стават по-еластични и здрави, а сърдечният ритъм се нормализира. Това спомага за по-доброто транспортиране на кислород и хранителни вещества до всяка клетка и тъкан в тялото.

Подобрява функцията на белите дробове

Тъй като карането на колело е кардио тренировка, тя предизвиква ускоряване на пулса, а заедно с него и учестяване на дишането. Това развива белия дроб и подпомага неговите функции, спомага за извеждане на токсините от организма, както и подхранването на всички тъкани в тялото.

Велоергометърът развива мускулатурата на краката и таза

Тренировката с велоергометър се отразява най-силно на мускулите на краката и седалището. Мускулите на гърба и корема също се напрягат, но не до такава степен. Най-слабо участващи в този тип тренировка са мускулите на ръцете.

Стимулира отслабването

С помощта на велоергометъра се изгарят калории по време на тренировка, което помага в отслабването и стягането. Колкото по-интензивно въртите педалите, толкова повече калории изгаряте.

6 знака, че правите прекалено много кардио>>>

Велоергометърът намалява риска от диабет тип 2

Всички видове тренировки за издръжливост, каквато е и карането на велоергометър, намаляват риска от диабет. Когато мускулите работят и се напрягат редовно, глюкозата в кръвта се абсорбира по-качествено, а инсулинът се усвоява от клетките.

Карането на велоергометър провокира отделяне на ендорфини

След тази тренировка ще се чувствате по-щастливи, защото след нея в организма се освобождават ендорфини – хормони на удоволствието. Те имат антистрес ефект и повлияват благоприятно усещането за щастие.

Свързани статии

Щади ставите

Повечето видове спортове и тренировки крият рискове от претоварване или травми на ставите и костите. При карането на велоергометър този риск е сведен до минимум. Ето защо тази тренировка се препоръчва от ортопеди, травматолози и ревматолози.

Кардио или вдигане на тежести – кое изгаря повече калории?>>>

Намалява холестерола

Лошият холестерол е враг номер едно на сърцето и кръвоносната система. Натрупването му образува плаки, които стесняват съдовете и ги втвърдяват. Това създава предпоставки за инфаркти и инсулти. За да намалите този риск, карайте велоергометъра си всеки ден по 1 час.

Коментирай