Здраве и красота

7 признака на дефицит на витамин C

Страдате от болки в ставите

30.08.2019г. / 11 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кървене от носа, чупливи нокти, вяла кожа... Това са само част от признаците, че тялото ви не получава достатъчно витамин С. Той е един от най-важните антиоксиданти за функционирането и здравето на тялото. С кои други симптоми организмът подсказва, че е нужно да коригираме приема му?

Венците ви кървят или често се подуват

Един от най-важните витамини за оралното здраве е витамин С и ако имате недостиг от него, рискът от гингивит се увеличава. В случай, че спазвате добра орална хигиена, но въпреки това венците ви са подути и кървящи, помислете дали приемате достатъчно от витамина.

Храни, по-богати на витамин C от портокалите

Лесно ви се появяват синини, а раните зарастват по-бавно

Тези признаци ясно подсказват за липса на витамина. Човешкото тяло се нуждае от витамин С, за да синтезира колаген, който е важен за здравето и красотата на кожата, но и за укрепването на кръвоносните съдове. Когато дори малки рани заздравяват бавно, това е показател, че имате дефицит на витамина.

Покачване на телесното тегло

В случай, че не сте претърпели някаква съществена промяна в начина си на живот, а килограмите са се покачили, много е възможно това да се дължи на дефицит на витамин С. Според изследвания, има връзка между ниския прием на витамина и натрупването на телесни мазнини, особено в областта на талията. Витамин С ни е необходим, тъй като помага за изгарянето на мазнините по-ефективно.

Коментирай