Здраве и красота

Забранени храни при високи триглицериди

Храненето е от съществено значение

27.08.2019г. / 16 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Риба от консерва 

Специалистите препоръчват да консумираме 2 – 3 пъти седмично риба. Когато трябва да понижите стойностите на триглицеридите е важно рибата, която ще обогати менюто ви да не от консерва, маринована или пушена. Може да си позволите, но пак по-рядко, риба от консерва в собствен сос. 

Изненадващи храни, които да избягвате, ако искате да отслабнете

Рафинирани зърна

Заменете белия хляб с пълнозърнест. Пълнозърнестите храни са полезни, защото са богати на желязо, магнезий, витамини от група В, фибри. От друга страна, рафинираните зърна са много бедни на важни хранителни вещества и съдържат повече нишесте. Затова, ако ви се яде паста, нека тя да е пълнозърнеста. Избягвайте тестени закуски, бисквити, торти.

Внимавайте с някои видове мазнини 

Чували ли сте за наситени мазнини? Те се съдържат в маслото, червено месо, пилешката кожа, яйчни жълтъци, млечни продукти с високо съдържание на мазнини, свинска мас, маргарин, палмово масло, растително масло, шоколад. 

Свързани статии

Другите мазнини, които са ни добре познати са трансмазнините, които са хидрогенирани мазнини и се съдържат в много пакетирани храни, като чипс, бисквити, торти, понички, сладкиши, пуканки за микровълнова, бургери, пържено и други.  Важно е да внимавате с консумацията на двата вида мазнини.

Добавете към менюто си немазни меса и риби, зехтин рапично и фъстъчено масло, приготвяйте си омлет с повече съдържание на белтъци и по-малко на жълтъци. 

Коментирай