Здраве и красота

Защо да консумирате аспержи по-често?

Алкална храна, която се бори с редица заболявания

01.09.2019г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Аспержите са светлозелен зеленчук. Бялата му разновидност е доста по-рядка, следователно и по-скъпа. Ако я откриете обаче, не се колебайте да си я набавите, защото както белите аспержи, така и зелените са изключително полезна храна. Те заслужават специално място на трапезата ви, като добавка към различни ястия, гарнитура или част от зеленчуковите ви гозби. Идеално допълнение към месо и риба. 

10 алкални храни, подобряващи здравето (галерия)>>>

Аспержите са много богати на растителни протеини. Съдържат много малък брой калории и въглехидрати, което ги прави много полезен зеленчук. 

Освен това са силно алкална храна, която балансира електролитите в организма и намалява опасната киселинност. 

В аспержите се съдържат още витамините А, Е, К, С, минералите селен, магнезий, цинк, манган, желязо, както и почти всички витамини от група В. 

За какво са полезни аспержите?

Алкални храни за отслабване>>>

Диабет 

Аспержите помагат в контрола на кръвната захар и инсулина. Те понижават нивата на киселинност, което подобрява значително чувствителността на клетките към инсулина. Това намалява риска от диабет и спомага за контролирането на вече диагностицирано заболяване. 

Черен дроб 

Аспержите подкрепят протичането на функциите в черния дроб и нормализират стойностите на чернодробните ензими. Тези свои функции зеленчукът дължи на високото съдържание на алкални вещества и хлорофил. 

Артрит 

Аспержите потискат възпалението, болката, подуването на ставите и усещането за парене при артрит и ревматизъм. Фитохимикалите и антиоксидантите в това растение имат много мощни противовъзпалителни свойства. 

8 алкални храни, борещи се с рака>>>

Бъбреци 

Свойството на аспержите да алкализират организма и да намаляват киселинността помага за разграждането на камъни в бъбреците – минерални формации, които се образуват като кристализират в киселинна среда. 

Перде на окото (катаракта)

Аспержите помагат в превенцията на различни дегенеративни заболявания на окото, включително катаракта – една от водещите причини за слепота в световен мащаб. 

Бременност 

Консумацията на аспержи от бременни жени намалява риска от вродени дефекти благодарение на витамините от група В. Фолиевата киселина, калцият и антиоксидантите допринасят за намаляване на риска и от раждане с недостатъчно тегло. 

Коментирай