Здраве и красота

По една ябълка на ден – за здрави кости, отслабване и при астма

Ябълките са много специални плодове

25.09.2019г. / 08 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

По-здрави кости, намален риск от хемороиди и камъни в жлъчката... Това са само част от ползите за нашето здраве от редовната консумация на ябълки. Не е никак случайна приказката за едната ябълка на ден. Сочните плодове, които обичаме да хапваме така, да добавяме към десерти, смутита, здравословни закуски са изключително полезни и заслужават нашето специално внимание. Вижте защо.

Подобряват здравето на мозъка

Когато консумираме ябълки, в мозъка ни се увеличава синтеза на невротрансмитер наречен ацетилхолин. Той е пряко свързан с по-добра концентрация, разрешаване на проблеми и процесите на запомняне.

6 коварни признака на дефицит на калий

Намалява се рискът от деменция и диабет

Сочните плодове съдържат важни хранителни вещества, които предпазват организма от оксидативния стрес, което е причината за развитието на заболявания като деменция и болестта на Алцхаймер.

Също така, редовната им консумация намалява риска от инсулт. Ябълките ни осигуряват полифеноли, които дори могат да намалят нивата на кръвната захар, да стимулират отделянето на инсулин, като това намалява риска от диабет, но плодовете са полезни и за пациенти, които имат това заболяване.

Полезни храни за повече енергия през есента

Повлиява добре нивата на холестерола

Още една причина да хапвате всеки ден по една ябълка е това, че фибрите в нея не само благоприятстват храносмилането, но могат естествено да понижат нивата на „лошия“ холестерол и да повишат нивата на „добрия“.

Намалява се рискът от затлъстяване

Ако спазвате диета, това е един от най-подходящите плодове за отслабване. Има нисък гликемичен индекс, а водата и фибрите в ябълката засищат. За разлика от по-захарните плодове като банани, праскови, кайсии, плодовата захар от ябълките не се складира като мазнини.

Получавате изобилие от хранителни вещества

Ябълките доставят на организма ни калций, желязо, магнезий, цинк, витамини А, С, В6, Е, К, фолиева киселина, тиамин и други.

Свързани статии

Съдържат пребиотици

Една от многото ползи за здравето от ябълките е, че съдържат пектин, специфичен вид фибри, който също играе ролята и на пребиотик. Пребиотиците служат за храна на добрите бактерии в червата, като спомагат за елиминиране на лошите.

Подобрява симптомите на астма

Противовъзпалителните свойства на ябълките могат да имат благоприятен ефект върху намаляване на астматичните симптоми и за укрепване на имунната система.

Коментирай
Свободно време