Процентът на решилите да си поставят противогрипна ваксина остава много по-нисък от този на хората, които не желаят да го направят. Този сезон ще бъдат поставяни безплатни ваксини на хората над 65-годишна възраст.

„Младите и здрави организми би трябвало да се справят с това заболяване без особени рискове за здравето. За хората над 65 години грипното заболяване води до обостряне на основното заболяване и много повече проблеми. Това искаме да избегнем и решихме, че ще започнем точно с тази група“, заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в „България сутрин““.

Ваксините за възрастните хора ще пристигнат в последната седмица на октомври. Те ще имат два месеца през общопрактикуващия лекар да заявят, че имат желание да бъдат имунизирани. Ще има и ваксини на свободния пазар в аптеките.

>> Витамини и минерали за силен имунитет през есента <<

По думите на д-р Кунчев стремежът е преди среща с дивия вирус организмът вече да е изработил антитела. Те се появяват напълно 21-22 дни след ваксинирането.

„Грипът е изключително променлив. Световната здравна организация препоръча 4 щама – някои от тях са ни известни. На първо място от групата на H1N1е „Бризбейн“, регистриран 2018 г. – не е много познат и малко хора имат антитела срещу него. Имаме стар познайник – „Канзас“. От групата на Б са покрити „Ямагата“ и „Виктория“, обясни той пред Bulgaria ON AIR.

„Човек рядко ходи на лекар, рядко спира да работи, кара го на крак. Носът се запушва, кихаме, кашлица се появява. При възрастните и малките деца трябва да сме по-внимателни“, подчерта д-р Ангел Кунчев.

Повече вижте във видеото.