Здраве и красота

4 съвета за хора, спящи по гръб

Спането по гръб е най-полезната поза за сън, но ето какво трябва да знаете

09.10.2019г. / 12 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се събуждате сутрин? Лежите по гръб, краката ви са опънати напред, леко разкрачени, а ръцете ви са встрани от тялото ви? Поздравления! Вие спите по най-полезния за тялото ви начин. За да бъде тази поза за сън още по-добра за здравето ви, вижте какво още трябва да направите.

3 пози за сън при безсъние

Избягвайте прекалено ниските възглавници

Ако любимата ви поза за сън е тази по гръб трябва да знаете, че твърде ниската възглавница не е добър избор за врата ви и стомаха ви. За да не предизвикате изкривявания и схващания на врата е важно той да е леко повдигнат, така че нивото на брадичката да надвишава това на гърдите. Същото се отнася и ако страдате от киселинен рефлукс. Повдигнатата глава по време на сън по гръб предотвратява навлизането на киселини в хранопровода и последващите нощни мъки от това.

Яжте разумно преди лягане

Вечерята ви трябва да се случи не по-малко от 4 часа преди лягане. Освен това тежките храни вечер могат да попречат на съня по гръб, да предизвикат тежест, киселини, подуване, повишаване на пулса, дискомфорт.

Възможно ли е спането поотделно да спаси брака?

Инвестирайте в добър матрак и топматрак

Ако повърхността, върху която лежите по гръб през нощта, не е достатъчно ергономична, рискът да се появят болки и здравословни проблеми нараства, особено в костите, ставите и мускулите. Помислете за инвестиция в нов и адекватен на нуждите ви матрак или топматрак.

10 причини да спите голи

Осигурете възглавница под коленете си

Когато спите по гръб, вероятността да се появят болки в кръста, също съществува. За да намалите този риск, ползвайте възглавница, която да поставяте под коленете си, точно на свивките. Тази поза позволява анатомично изправяне на гръбнака и отпускане на всичките мускули на гърба през нощта. По този начин се събуждате освежени и без болки и схващания.

Коментирай