Здраве и красота

Колко често трябва да перете спортното си облекло?

Ако обличате един и същи екип няколко пъти, прочетете това

19.10.2019г. / 08 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Активно трениращите хора вероятно се питат колко често е добре да перат спортния си екип. Ние ще се опитаме да отговорим на този въпрос, като разгледаме всяка част от екипировката според това колко се замърсява и напоява с пот тя.

С отделянето на потта по време на тренировка облеклото се насища и с отпаднали мъртви клетки, себум, бактерии. За да останем здрави и да се предпазим от всички проблеми, които замърсеното облекло може да ни донесе е добре да го перем по-често. Но необходимо ли е това да се случва след абсолютно всяка тренировка?

7 основни правила на интимната хигиена

Отговорът не е еднозначен. Зависи от това коя част от облеклото искате да изперете и колко интензивна е била тренировката ви.

Блузи и тениски могат да почакат, ако не сте подгизнали от пот

С горнището можете да пропуснете едно или две пранета, стига то да не е много мокро от потта ви. Постарайте се да го изсушите на слънце преди да го облечете отново. Важно е да изсъхне добре. Слънчевата светлина убива бактериите.

Свързани статии

Клин или къси панталонки се перат след всяко ползване

Ако с горнището може да не сте чак толкова стриктни, то с долнището нещата не стоят така. Спортното облекло обикновено е по-тясно, което предполага почти директен контакт с интимната зона. Тя е изключително деликатна и затова е препоръчително да перете долнищата си след всяка тренировка.

Знаем ли как и колко често да мием ръцете си

Същото важи и за чорапите

Дори да ви се струва, че не сте „изпотили“ чорапите си чак толкова след сутрешния джогинг, хвърлете ги в пералнята моментално. Не е добра идея да ги обувате повторно. В обувките и между гънките на пръстите на краката се събират много бактерии и гъбички, които при слаба хигиена може да причинят инфекция.

Коментирай