Здраве и красота

5 причини картофите да са истинска суперхрана

Защо са полезни за здравето?

23.10.2019г. / 06 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Относно картофите сме чували всякакви стереотипи. Те са смятани за вредни, защото съдържат завидни количества нишесте. Но картофите са прекрасен източник на много други хранителни вещества, които имат полезни въздействия върху здравето. В картофите се съдържат още витамините В6, С, минерали като калий, които са важни за сърдечносъдовата и имунната системи. В картофите няма мазнини, не предизвикват повишаване на холестерола и натрия в кръвта. Освен това са бедни на калории.

Суперхрани за баланс на хормоните

Кои са основните причини да можем спокойно да наречем картофите суперхрана?

Богати са на антиоксиданти

Благодарение на голямото количество антиоксиданти в състава си, картофите оказват благотворно въздействие върху клетките и намаляват влиянието на свободните радикали върху тях. Този процес има подкрепящо значение за здравето на всяка клетка, като я предпазва от злокачествени промени вътре в нея.

Подпомагат храносмилането

В картофите се съдържат и доста фибри, които спомагат за регулирането на обработката на храната, ускоряването на метаболизма и подобряване работата на червата. Високото ниво на диетични неразтворими фибри помага и в контрола на телесното тегло. Те понижават холестерола и предпазват кръвоносните съдове от поява на плаки и стеснения.

Доставят желязо

Картофите помагат укрепването на силите и повишават енергийните нива, благодарение на завидните нива желязо в състава си.

Намаляват стреса

Тъй като в картофите се съдържат и големи количества витамин В6, те помагат на клетките да се справят с оксидативния стрес, както и този от околната среда. Този механизъм подпомага нервната система в справянето с хормоните на стреса и редуцира продукцията на адреналин и кортизол.

Невероятни суперхрани за отслабване (галерия)

Понижават кръвното налягане

Наличието на калий в състава на картофите играе съществена роля в контрола на кръвното налягане. Този минерал неутрализира негативното въздействие на натрия, който във високи количества води до повишаване на кръвното налягане.

Свързани статии

Стимулира мозъчната функция

Витамините от група В стимулират цялостната функция на нервната система. Витамин В6 помага на мозъка да синтезира важни за неговите функции вещества и съединения, в това число серотонин, норепинефрин, допамин.

За здраво сърце

Минералите и бета-каротинът в картофите в комбинация с калия и цинка в тях, подпомагат сърдечносъдовата система и подобряват функциите ѝ.

10 есенни суперхрани за здраво тяло

Участват в превенцията на ракови заболявания

Заради наличието на витамин А в състава на картофите, те се смятат и за полезни в борбата с рака. Редовната консумация на картофи допринася в цялостната превенция на ракови заболявания и благодарение на антиоксидантите в тях, като зеаксантин и бета-каротин.

Коментирай