Здраве и красота

4 билки за черния дроб и бъбреците

Помагат за техния детокс

27.10.2019г. / 06 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Човешкото тяло е организъм, изграден от отделни системи. Всяка една от тях се нуждае от нашите грижи и внимание. Това можем да постигнем, водейки здравословен начин на живот, доколкото ни е възможно в това динамично време.

Днес в рубриката ни „Здраве и красота“, споделяме 4 билки, които имат благоприятен ефект върху здравето и функциите на черния дроб и бъбреците. Важно! Преди техния прием се консултирайте със специалист.

Млечен бодил

Билката е позната още като бял трън и се е използвала още в Древен Рим като лековито растение. Активната съставка в нея, наречена силимарин, оказва положително влияние върху функцията на бъбреците и черния дроб.

Силимаринът може да помогне на бъбречната тъкан да се възстанови по-бързо, когато е била изложена на увреждащи химикали.

Невинни грешки, които поставят бъбреците в риск

Билката е богата и на флавоноиди, вещества, които помагат на тялото да синтезира повече антиоксиданти. Млечният трън спомага да се намали възпалението в бъбреците. Според изследвания, активната съставка в билката може да регулира гените, причиняващи рак.

Как помага на черния дроб?

Това е едно от най-добрите растения за детокс, помагайки за:

  • Намаляване на възпалението;
  • Стабилизиране на мембраните в черния дроб;
  • Увеличаване на производството на глутатион;
  • Намаляване на деленето на чернодробните туморни клетки.

Корен от зефир

Зефирът често се препоръчва при кашлица и болно гърло. Билката има противовъзпалително, антибактериално и противогъбично действие. Има ползи и за здравето и функцията на черния дроб и бъбреците. Един от най-често срещаните бъбречни проблеми е образуването на камъни. Коренът от зефир има диуретичен ефект, което спомага за промиването на бъбреците, увеличавайки количеството на отделяната урина.

Що се отнася до черния дроб, зефирът му осигурява важни антиоксиданти, които намаляват риска от увреждане на чернодробните и жлъчни пътища. Важно е те да бъдат в добро здраве, за да може да се детоксикира черният дроб. Още едно предимство на зефира е, че той има способността да се свързва с тежки метали и да ги елиминира от тялото.

Коментирай