За да бъдат запазени красивите усмивки на най-малките пациенти, грижата за тях трябва да започне възможно най-рано. Това, разбира се, става първоначално с помощта на родителите и техния лекуващ стоматолог.

Условно спрямо своята възраст децата могат да бъдат разпределени в следните групи: 0-2-годишна възраст, 2-5-годишна възраст, 6-10-годишна възраст и 10+-годишна възраст. За всяка една от тези групи грижата за зъбите се променя.

Първият въпрос, който родителите си задават, е от каква възраст и колко често децата трябва да посещават зъболекар. Отговорът му е с появата на първото зъбче в устата или с настъпването на първия рожден ден. Причината за това е да се намали рискът от кариес на ранното детство и това дава възможност зъболекарят да потвърди нормалното орално развитие.

Сега ще разгледаме по групи и ще дадем съвети за това как да бъдат предпазени зъбите на децата от съответната възраст и за какви особености да следят родителите.

0-2-годишна възраст:

Грижата започва още преди появата на първото зъбче. За целта родителите могат да използват суха стерилна марля, с която да обтрият пространството между венците и бузите. По този начин ще се отстранят хранителните остатъци или мляко. Това може да бъде направено преди сън.

Нещата се променят с появата на първото зъбче. От този момент започва използването на мека четка за зъби с подходяща по размер глава. В поддържането на орална хигиена се включва и паста за зъби с подходящото съдържание флуор. Количеството, което се използва е колкото оризово зърно два пъти на ден, това е безопасно дори и да бъде погълнато.

Когато детето е достатъчно голямо, родителите трябва да учат и насърчават изплюването на пастата за зъби. Ролята им е винаги да контролират процеса миене на зъби при малките деца.

Много деца на тази възраст развиват кариеси на зъбите, веднага след тяхната поява. Метод за превенция от появата им е прилагането на флуориден лак.

Ето защо е много важно периодичното посещение на зъболекар. Тъй като той може да прецени дали детето ви е изложено на риск от развитие на кариес или вече има ранни признаци на поява. В този случай нанасянето на флуорен лак е лесен, безопасен и много ефективен метод за защита на зъбите на вашето бебе.

2-5-годишна възраст:

Поддържането на добра орална хигиена на тази възраст отново включва използването на подходяща четка за зъби. В нейния избор може да се включи детето (цвят, картинки и др.), като това ще създаде позитивно отношение към хигиенния процес. На пазара има голямо разнообразие от тях, като това, за което трябва да се следи при избора е косъмчетата на работната глава да бъдат меки, така че да се предотвратят нараняванията на меките тъкани.

Включването на електрическа или ултразвукова четка започва на 3 и половина – четиригодишна възраст, като тя може да повиши желанието на детето, а оттам и качеството на процеса. Други помощни средства за орална хигиена в тази възраст са използването на флуорна паста за зъби, чийто обем трябва да бъде колкото грахово зърно (след 3-годишна възраст). Необходимостта от използването на конец за зъби трябва да бъде преценена от лекуващия детски зъболекар. На тази възраст ако се налага употребата му, това трябва да става под контрола на родителите. Допълнителната антикариесна защита включва водите за уста и реминерализиращите гелове.

Водата за уста може да бъде включена едва след 4-годишна възраст, тъй като тогава се очаква детето да може да изплюва. Достатъчно е веднъж дневно да изплаква с нея, след вечерното измиване на зъбите. Прилагането на флуориден гел може да бъде използвано както индивидуално за домашна употреба (вечер преди лягане), така и професионално в денталния кабинет. Необходимостта от неговото използване може да установи единствено лекуващият детски стоматолог, като се вземат предвид някои фактори: риск от развитие на кариес; количеството флуор, което вашето дете приема; хранителни навици.

6-10-годишна възраст:

Възрастта, в която детето тръгва на училище е свързана с промяна в неговите навици, което оказва промяна и в оралната му хигиена. Ето защо родителите трябва да продължат контрола над четкането на зъбите. Това, за което трябва да се следи е премахването на плаката от всички зъбни повърхности. В помощ могат да се включат таблетки, които показват непочистените участъци и вода за уста. Използването на конец за зъби самостоятелно на тази възраст все още е трудно. Изследвания показват, че едва на 8-10 години децата могат адекватно да се справят сами. Това е процес, който може да бъде научен поетапно, като първоначално се започне с предните зъби, когато бъде усвоен може да се продължи със зъбите разположени назад.

В грижата за превенция от кариес се включва и поставянето на силант. С появата на първите постоянни зъби (около 6-годишна възраст се появяват и първите постоянни кътници) се увеличава и риска от развитието на кариес върху тях, тъй като повърхностният емайл е с около 25% по-ниска минерализация, а окончателната се достига едва 1-2 години след пробива, под действието на слюнката. Повърхността на тези зъби е с изразен дъвкателен релеф (ями, фисури), което затруднява тяхното почистване.

Още по темата

Силантът представлява много течлив фотополимер, който се поставя по дъвкателната повърхност на зъба (ямки, фисури) и по този начин го изолира от вредните фактори на средата. Манипулацията се извършва от лекар по дентална медицина, без да се отнема от зъбната повърхност и е напълно безболезнена. Важно е да бъде извършена непосредствено след пробива на зъбите.

Силанизация не се извършва на зъби, които вече са засегнати от кариес или имат обтурации. На тази възраст е важно родителите да следят за появата на първите постоянни зъби в устата на детето и при тяхната поява да бъде насрочен преглед при детския дентален лекар.

10+-годишна възраст:

Тийнейджърският период е може би най-сложният и противоречив период на човешкия живот. Ето защо родителите се изправят пред едно предизвикателство за създаване на навици, за осигуряване на цялостно добро здраве. Необходимо е да бъде напомняно на децата на тази възраст, че четкането осигурява приятен дъх и добър външен вид на зъбите. Осигурете на вашия тийнейджър различен избор от средства за поддържане на добра орална хигиена и го насърчете в използването им по положителен начин.

Като превенция от развитието на кариес може да бъде използвано периодичното посещение при денталния лекар (всеки 6 месеца). Лекуващият лекар най-добре би преценил дали има необходимост от използване на флуориден лак. Използването на вода за уста всекидневно, след четкане и почистване с конец е задължително, а не заместител.

Отношението на децата към оралната хигиена зависи най-вече от родителите, тъй като те подражават на тях. Ето защо е много важно профилактичното посещение на дентален лекар – 2 пъти годишно. Ние в Медикъл Дент се грижим за правилното обучение на вашите деца в поддържането на добро орално здраве.

Автор на статията е д-р Павлина Чурлинова, eндодонтия и детска дентална медицина, Medical Dent.