Здраве и красота

8 етерични масла за успокояване на менструални болки

Могат да облекчат спазмите и да подобрят настроението

22.01.2020г. / 11 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричните масла могат да допринесат за облекчаването на различни неразположения, състояния, болки и спазми, включително и при менструация. Изследванията показват, че ароматерапията и третирането с етерични масла може да помогне да се почувствате по-добре по време на менструацията, когато могат да се проявят различни болки, парене, спазми в коремната област, кръста и краката.

5 от най-добрите етерични масла за сърбяща и лющеща се кожа

Етеричните масла могат да са полезни и в облекчаване на стреса и тревожността, които съпътстват предменструалния синдром.

Кои са най-подходящите етерични масла за облекчаване на болка и спазми по време на менструация?

5 етерични масла за всеки ден

Масло от лавандула

Лавандуловото масло, поемано чрез инхалиране може да намали спазмите и силата на менструалното кървене. Смята се, че неговите активни вещества влияят на простагландините, които посредничат между спазмите на матката и центровете за болка в мозъка. Маслото от лавандула потиска усещането за болка и крампи.

Масло от канела

Маслото от канела има противовъзпалително действие. Намазано директно върху кожата на корема то облекчава маточните контракции по време на менструация и намалява болката.

Най-добрите етерични масла за жени

Смес от пикантни етерични масла

Сместа от пикантни етерични масла от лавандула, карамфил, канела и роза може да се прилага локално върху корема, което може да облекчи менструалните болки и крампи. Освен това тази смес намалява продължителността на проява на тези неприятни симптоми, включително интензитета на кървене.

Масло от градински чай

Едно много популярно и ефикасно етерично масло срещу болки и спазми в коремната област е това от градински чай. Неговите активни вещества действат благотворно, като същевременно успокояват и периферната нервна система.

4 етерични масла при стрес и есенна депресия

Масло от лайка

Маслото от лайка е използвано в ароматерапията още от древните египтяни. Само няколко капки масло от лайка са достатъчни да се облекчат менструалните неразположения. Втривайте с масажиращи движения в областта на корема и кръста.

Топ 3 етерични масла за страхотна кожа

Свързани статии

Масло от тамян

Маслото от тамян може да се използва във вана, чрез дифузер, да се прилага директно или да се разрежда с други масла. То помага за намаляване на възпалението и облекчава болката.

4 етерични масла, потискащи стреса и тревожността

Масло от кипарис

Маслото от кипарис е подходящо за инхалиране, чрез нагряване или чрез масажиране. То подобрява кръвообращението и отпуска мускулатурата, като по този начин намалява спазмите.

Масло от иланг-иланг

Етеричното масло от иланг-иланг намалява болката и потиска крампите по време на менструация, но освен това подобрява и настроението, което също страда в този период от месеца. Ефикасно е при тревожност и безпокойство.

5 етерични масла, които стягат кожата и забавят стареенето

Коментирай