Здраве и красота

Какво се случва в тялото ви, ако ядете всеки ден фъстъчено масло

Подобрява се сърдечното здраве

26.01.2020г. / 05 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Опитвали ли сте фъстъчено масло? То е една от суперхраните, които е хубаво да консумираме редовно, разбира се в разумни количества. Фъстъченото масло ни осигурява витамини от групата В, манган, фосфор, селен, витамин Е и други хранителни елементи. Какво се случва в тялото ви, когато го консумирате всеки ден?

Подобрява се сърдечното здраве

Фъстъците са богати на полиненаситени и мононенаситени мазнини. Консумацията на фъстъчено масло ни осигурява и калий, антиоксиданти и фибри. Според специалисти, редовната консумация на маслото може да спомогне за намаляване на LDL холестерола, също така се намалява и рискът от развитието на диабет тип 2, както и високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Много е важно, за да извлечем максимално ползите от този продукт, да го консумираме без в него да има добавени сол, захари, други мазнини. Търсете фъстъчено масло, което е само от фъстъци.

6 неща, които се случват в тялото ви, когато ядете мед вечер преди сън

Помага в отслабването

Въпреки че фъстъченото масло е богато на мазнини, ако го консумирате в разумни количества, може да подпомогне процеса на отслабване. Може да го добавяте към вашите смутита, да го комбинирате с протеинов шейк. Въпреки че е много вкусно, не консумирайте повече от 2 супени лъжици масло на ден. То ще ви осигури ситост, полезни мазнини и протеини, които са важни за процеса на отслабване.

3 грешки с протеините, които пречат на диетата ви 

Ще сте по-енергични

Има дни, в които сме енергични и други, в които тонусът ни не е на ниво. Също така се случва, след обилен обяд нивата на кръвната захар и инсулина да имат рязко повишаване и спад, което ни прави по-мудни. Една лъжичка фъстъчено масло може да помогне да поддържате процеса стабилен, да е вашата следобедна закуска, с която да замените сладкишите и да бъдете енергични.

Вашите мускули ще ви благодарят

Магнезият е един от основните минерали, от които тялото ни се нуждае, за да функционира нормално. Когато страдаме от дефицит на магнезий, ние се чувстваме по-уморени, напрегнати, имаме мускулни крампи.

Свързани статии

Магнезият участва в повече от 300 биохимични реакции в организма, сред които детокс, добър метаболизъм, регулиране на телесната температура, от особено значение е за мускулите, костите и други. Консумирайте всеки ден фъстъчено масло, вие си осигурявате макар и малка част от важния магнезий.

Намаляват се нивата на стрес

Фъстъченото масло е суперхрана, която не само стимулира мозъчната функция, но всекидневната му консумация може да помогне да намалим нивата на стрес, благодарение на бета-ситостерола, който се съдържа във фъстъците. Това растително съединение е необходимо за функцията на мозъка и оказва влияние върху синтеза на серотонин. Когато сме напрегнати, в тялото ни се покачва нивото на стресовия хормон кортизол, а бета-ситостерола спомага за това да се почувстваме по-спокойни и за понижаване нивата на кортизола.

Коментирай