Здраве и красота

Купата на Буда – полезни храни за повече здраве

Изобилие от вкусове в една купа

24.01.2020г. / 14 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какви храни включва ежедневното ви меню? Ако сте от тези, за които здравословното хранене е от значение или имате намерение да промените хранителните си навици в положителна посока, то тогава купата на Буда е за вас.

Какво е купата на Буда? Има няколко версии за нейното наименование. Започваме първо от това, че в купата има едно ястие, което се състои от ориз или пълнозърнести храни, като купата може да е вегетарианска или да се добавят здравословни протеини.

Това е будистка концепция за балансирано и чисто хранене, за която се смята, че може да намали риска от редица хронични заболявания. Според една от историите, Буда обикалял домовете на селяните с купа в ръцете си, за да я напълни с парченца храна, които те му предлагали.

Как да си приготвите купата на Буда и какви храни може да включите?

Започнете с избора на зърна. Може да си приготвите кафяв ориз, киноа, нахут, просо, ечемик, булгур.

Не пропускайте чистите протеини. Класическите купи на Буда са вегетариански и вегански, но ако обичате месо винаги може да си добавите малко количество животински протеин към вашата рецепта за купа на Буда. Подходящи са пилешки гърди, телешка кайма, пуешко месо. Добри растителни източници на протеини са боб, а ако сте любители на соевите продукти като тофу и темпе, добавете малко и от тях.

Добавете зеленчуци. Изберете такива, които са с различна текстура и цветове. Не забравяйте, че човек се храни и с очите си. Може да ползвате всякакви зеленчуци, както и брюкселско зеле, сладки картофи, лук, тиква.

Семената и ядките също са важни. Повече хрупкавост и вкус към вашата купа на Буда, може да добавите с помощта на тиквени семки, орехи, смляно ленено семе, сусамово семе, всякакви сурови ядки, конопено семе, слънчогледово семе. Всички те са богати на фибри и полезни хранителни вещества.

Как да овкусите? Пригответе си дресинг ползвайки качествен оцет, лимонов сок, зехтин, авокадо, зелени билки. Ако не ползвате нахут на зърна, може да си приготвите хумус с него, с който също да овкусите вашата купа на Буда.

Свързани статии

Не на последно място по важност, храните за вашата купа е препоръчително да бъдат варени, приготвени на пара, печени, приготвени на тиган с малко зехтин или в свеж вид (за тези, които могат да се консумират по този начин).

Ето една примерна рецепта:

Изпечете един сладък картоф, заедно с 1 глава лук в тава с малко зехтин, сол и черен пипер на вкус. Докато зеленчуците се пекат, овкусете с чесън и джинджифил на прах пилешки гърди и ги пригответе в тиган с няколко капки зехтин. Сварете си и около 100 г кафяв ориз. Вземете вашата купа и сложете сварения ориз, нарязаното месо, запечените зеленчуци.

Добавете малко количество бейби спанак и няколко резена авокадо. Дресинг за вашата купа на Буда може да си приготвите като комбинирате фъстъчено масло, което е без добавени сол и захар, малко мед и качествен соев сос, сок от лайм, 1 скилидка чесън. Всичко се разбърква добре и се изсипва върху останалите съставки. Добър апетит!

Снимка: pexels

Коментирай
Здраве и красота