Здраве и красота

Любими храни и напитки, които вредят на зъбите

Някои от тях ги оцветяват

02.02.2020г. / 08 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искаме да имаме здрави и бели зъби и дъхът ни да е свеж. За да постигнем това, трябва да почистваме редовно зъбите си с четка и паста, да ги четкаме в продължение на 2-3 минути, да почистваме езика си, да ползваме конци за зъби, интрадентални четки, вода за уста. Но дали е достатъчно? Това е част от ежедневната рутина, но трябва да знаем, че много от любимите ни храни и напитки могат да навредят на зъбите ни. Вижте някои от тях.

Сушени плодове

Вкусни са, но все едно ядете желирани бонбони. Те са лепкави, с високо съдържание на захари и се задържат лесно в междузъбните пространства, в малки кариеси. Ако все пак сте любители на сушените плодове, избирайте такива, които не са допълнително овкусени.

Храни, с които да съхраните красотата и здравето си

Сокове

Подобно на газираните напитки, соковете в кутия съдържат добавена захар, киселини. Това не само вреди на зъбния емайл, но захарта подхранва вредните бактерии в устната кухина, причиняващи кариеси и лош дъх.

Кетчуп, лютеница, доматен сос за паста

Вкусни са, но съдържат повече захари, киселини, които увреждат зъбите, ако ги консумирате често. Също така, ако се стремите да имате бяла усмивка, избягвайте консумацията на тези храни, тъй като без да осъзнавате те променят цвета на зъбите ви с течение на времето.

Чипсове, начоси, брускети

Твърди са и не само, че могат да разранят небцето ви, могат да навредят и на венците. Тези лакомства са рафинирани въглехидрати, захранващи вредните бактерии в устата.

Често срещани причини за лош дъх в устата

Алкохолни напитки

Бира, вино, коктейли... Заедно с въглехидратите в бирата, които са предпоставка за развитието на бактерии в устната кухина, алкохолните напитки увеличават риска от ерозия и оцветяване на зъбния емайл. Те съдържат и захари, но също така, напитките с по-високо съдържание на алкохол могат да изсушат устата ви, което не само влошава дъха, но излага на риск здравето на венците и устната кухина.

Свързани статии

Енергийни и спортни напитки

Отново съдържат захари, киселини. Обикновено тези напитки са и оцветени, което вреди на блестящата ви бяла усмивка.

6 неща, които се случват в тялото ви, когато ядете мед вечер преди сън

Кисело мляко

Ако искате да поддържате устната си кухина в добро здраве, хапвайте натурално кисело мляко. Всички други млека с добавени мюсли, плодове, оцветители, излагат на риск здравето на зъбите и венците.

Снимка: Pexels

Коментирай