Здраве и красота

5 вида тренировки, които да опитате, ако имате безсъние

Помагат не само за заспиване, но и за дълбок сън през цялата нощ

19.02.2020г. / 09 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако страдате от безсъние и сте опитали всичко, което ви е хрумнало, за да успеете да спите поне малко, но безуспешно, може би е време да се обърнете към упражненията и положителното влияние на двигателната активност спрямо съня. Някои видове тренировки са особено полезни в борбата с безсънието и честите нощни събуждания, които отнемат енергията ви, правят ви нервни и неспособни да се справяте с ангажиментите си и най-вече влошават здравето ви.

4 билки, които помагат при безсъние

Ето кои тренировки и спортни практики можете да опитате в борбата с безсънието.

Тичане

Когато ежедневието ви е напрегнато и това натрупва хронично високи нива на стрес в тялото ви е задължително да се освободите от тях в края на деня. Тичането е един прекрасен начин да се разтоварите от напрежението и стреса вечер, което ускорява процесите на заспиване и отпускане. Достатъчни са само 20 минути тичане, за да успокоите ума си и да го подготвите за пълноценен сън.

4 активности против безсъние

Ходене

Ако тичането не е подходящо за вас, можете да опитате да ходите. Направете го свой ритуал след вечеря, за да се разтоварите от приетите калории, а и за да провокирате секреция на серотонин. Той се бори със стреса и намалява вредното му влияние върху съня и цялостното здраве. Ходенето също е вид кардио тренировка, която увеличава сърдечния ритъм и подобрява циркулацията на кръвта.

Йога

Йога има много разновидности, някои от които са енергични и изтощаващи, дори силови. Ако искате да успокоите тялото си и да го предразположите към лесно и бързо заспиване, опитайте релаксиращ вид йога, който да ви отпусне и да отнеме стреса от тялото ви, за да заспите по-лесно и дълбоко през цялата нощ.

Ето какво не трябва да правите, ако се събудите нощем

Свързани статии

Вдигане на тежести

Вдигането на тежести изглежда плашещо за непросветените. Не си представяйте, че трябва да станете щангист, за да се преборите с безсънието. Достатъчно е да правите 20 или 30-минутни упражнения с гирички или дъмбели вкъщи, за да ускорите процесите на заспиване и отпускане. Упражненията с тежести подпомагат метаболитните процеси, увеличават притока на кислород в мускулите и благоприятстват освобождаването на ендорфини след приключване на тренировката, които ускоряват заспиването.

Край на безсънието с промяна в тези вредни навици

Градинарство

Градинарството не е точно тренировка, но пък е също толкова полезна двигателна активност, съизмерима с някои видове тренировки, съчетаващи силови и кардио упражнения. Ако се грижите за растения, засадени в земята, ще ви се наложи да клякате, вдигате някакви тежести, премествате товари, да ходите от едно място на друго, да копаете. Всички тези дейности са вид стабилна тренировка за мускулите в цялото тяло, което прави градинарството чудесен начин да поддържате добра форма и същевременно да спите добре.

Безсънието свива мозъка?

Коментирай