Здраве и красота

Как се променя апетитът ни през годините

След 60-годишна възраст, човешкото тяло естествено губи тегло

08.03.2020г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Най-голямата борба, която водим в живота си е тази със самите себе си, с лошите навици, които изграждаме през годините. Нездравословното хранене е един от тях. Учени смятат, че нашият апетит и хранителни навици се променят през различните етапи от живота ни. Повече вижте в следващите редове.

Апетитът ви от 0 до 10-годишна възраст

Хранителните навици, които си изграждаме като деца, оказва се, могат да продължат и в по-късна възраст. Много е вероятно децата, които са с наднормено тегло, да продължат и в годините да го поддържат, ако не бъдат взети навременни мерки. Според изследвания, децата имат същото поведение на хранене като родителите си, което отново доказва, че средата ни влияе по много и различни начини.

Вторият етап или декада на нашия апетит е между 10 и 20-годишна възраст

През пубертета и юношеството повишеният апетит се влияе от хормоналните промени, които настъпват в телата ни. Това е период, в който продължаваме да изграждаме своята връзка с храната, и е изключително важен, защото ще определи до голяма степен нашите хранителни навици в по-зряла възраст. Склонни сме да хапваме по-нездравословни храни, възможни са и хранителни дефицити, които да се отразят негативно на здравето по време на развитие и растеж на тялото.

Апетитът между 20 до 30-годишна възраст

В началото на 20-те ни години, ако нямаме някакви специфични здравословни състояния, причиняващи покачване на телесното тегло, метаболизмът ни е сравнително бърз. Въпреки това с напредването на годините той се забавя. Хапвани се от всичко, което не е здравословно, а в този период, ако напълнеем, по-трудно ще можем да редуцираме излишните килограми. Според някои изследвания, в този период между 20 и 30-годишна възраст, има много физически и психологически фактори, които влияят на повишаването на апетита ни.

Важно е да се научим да развием усещането си за ситост, да слушаме своето тяло, за да намалим риска от системни преяждания. Разбира се, здравословният избор на храна е решаващ.

Природни начини да намалите нивата на холестерол

Апетитът между 30 до 40-годишна възраст

Тук вече забелязваме отрицателните ефекти на стреса, който се е натрупал с годините. Доказано е, че тревожността и стресът в зряла възраст водят до промени в начина на хранене и апетита. Възможно е да преяждаме или пък да загубим апетит. Характерът също оказва влияние на хранителното ни поведение. Все още не е късно да променим хранителните си навици към по-здравословни. Не на последно място, трябва да се научим да управляваме стреса, да му противодействаме, но не с вредни храни и алкохол.

Пролетен детокс на тялото – за повече енергия и ново начало

Какво се случва между 40 и 50-годишна възраст?

През този период ще бъде много трудно да променим това, което не е било променено преди, особено ако имаме повече излишни килограми. На преден план излизат някои здравословни проблеми, затова е важно да не се отказваме от това да спортуваме и да намалим до минимум консумацията на вредни храни.

Свързани статии

Що се отнася до периода от 50 до 60-годишна възраст, мускулната ни маса намалява много по-бързо. Важно е да се храним здравословно, с достатъчно полезни хранителни вещества и протеини, тъй като тогава настъпва и менопаузата, което също ускорява загубата на мускулната маса.

След 60-годишна възраст, човешкото тяло естествено губи тегло, в повечето случаи апетитът намалява, но отново е важно да сме достатъчно активни и да се храним здравословно.

По материали от brightside.me

Коментирай