Здраве и красота

Здравословни ползи от пробиотиците

Намаляват нивата на стреса

11.03.2020г. / 08 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували за пробиотиците и това колко са важни за нашето здраве. Така например, те могат да подпомогнат метаболизма и отслабването. Как още ни помагат да бъдем здрави?

По-малко тревожност

Добрите бактерии имат пряко отношение към нашето настроение, нива на стрес и тревожност. Според проучвания публикувани в „Neuropsychiatry“, пробиотиците намаляват симптомите на тревожност и стреспри хора с тревожност в сравнение с контролните групи. Редица невротрансмитери, които регулират настроението, като серотонин, се синтезират и в червата, които се свързват с мозъка чрез вагусния нерв. Когато бактериалната среда в червата ни е здравословна, тогава се намалява и рискът и степента на тревожността ни.

Чести грешки, които пречат да свалите коремните мазнини

По-здрави зъби

Още една полза за здравето от редовния прием на пробиотици е грижата за оралното здраве. Учени смятат, че Lactobacillus и Bifidobacterium могат да намалят някои щамове на вредни бактерии, които причиняват заболяване на венците, както и за неутрализиране на унищожаващата емайла киселина в устата.

Храни, които забавят метаболизма

За по-силен имунитет

Ако искате да поддържате добър имунитет, хапвайте редовно кисело мляко. Киселото мляко е богато на полезни бактерии, които спомагат за подобряване защитните сили на организма. Когато го хапваме редовно, то създава среда в нашата храносмилателна система, която е неблагоприятна за вредните бактерии. Пробиотиците могат да окажат голямо влияние върху лимфната система, която е важна част от имунната ни функция.

Свързани статии

Намаляване на алергиите и екземите

Състоянието на червата може да повлияе на други възпалителни, автоимунни или алергични реакции, включително и екзема. Това се дължи на факта, че добрите бактерии в червата могат да помогнат на тялото ви да управлява имунните си реакции. Когато има чревен и имунен дисбаланс, тогава тялото ни погрешно реагира на неща като храната и околната среда.

Каква е разликата между пробиотици и пребиотици?

Вагинални инфекции

Около 30% от жените в даден момент от живота си, могат да преживеят инфекция, наречена бактериална вагиноза. Бактериалната вагиноза е състояние, при което е нарушена бактериалната среда във влагалището. Обикновено гинекологът може да назначи перорално или вагинално приложение на пробиотици, за да се възвърне балансът.

 

Коментирай