Здраве и красота

Грипната ваканция в София се удължава до 22 март

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че училищата остават затворени и през следващата седмица

13.03.2020г. / 12 36ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Училищата на територията на Столична община ще бъдат затворени през следващата седмица, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Затваряме училищата на територията на Столична община за срок от една седмица, считано от понеделник", каза кметът във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в столицата.

Тя уточни, че е провела разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с когото са обсъдили вариантите за онлайн обучение.

"От понеделник ще може децата и учителите да работят от вкъщи онлайн. Помолих директора на столичното регионално управление да направи справка. Като цяло учениците в София, над 90% и повече, разполагат с техническа възможност: таблети, компютри и телефони, с които могат да се включват, надявам се и учителите. Онлайн обучение, според възможностите", обясни Фандъкова.

България е в извънредно положение заради COVID-19

Свързани статии

От Министерство на образованието и науката съобщиха, че учениците са освободени от присъствие в училище на местата, където няма обявена грипна ваканция. Дали децата да отидат до класните стаи става по преценка на родителите. 

От издателство "Просвета" дават възможност да се ползват безплатно електронните варианти на техните учебници от 1 до 10 клас.

Детските градини в София ще продължат да работят, но при строг контрол и с изискване за пълна дисциплина.

"Към момента решението е да се запази режим и при нужда само посещаване на детски градини. Ще има засилен контрол на входа с изискване за пълна дисциплина от страна на родителите и връщане на деца с признаци на някакво вирусно заболяване. При необходимост имаме готовност да засилим тези мерки. Към момента нямаме такова решение“, уточни столичният кмет. 

Освен това в столицата се затварят публични места - театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, за да може да се ограничи максимално събирането на хора.

Кардиолог: Стресът мачка имунитета

Свързани статии

Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени.

"Привърженик съм на всички възможно най-строги мерки, които биха позволи максималното ограничаване на разпространение на коронавируса", призна Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Кметът призова да се пътува извън и към София само в крайн необходимост.

На сайта на Столична община е създадена специална страница, където всички граждани могат да се информират за развитието на мерките около ситуацията с разпространението на коронавируса.

Коментирай
Свободно време