Здраве и красота

Колко дълго трае ефектът от дезинфектанта за ръце?

Колко често и кога трябва да се прилага

13.03.2020г. / 10 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Опасността от вирусите, особено от новопоявилия се коронавирус COVID-19, тревожи много хора в световен мащаб. Сред съветите от първостепенна важност, които специалистите от Световната здравна организация, лекарите и вирусолозите дават, са честото миене на ръце, избягване на докосване на устата и очите с мръсни ръце, както и пряк контакт с хора, проявяващи симптоми на вирусна инфекция.

Как да се борим с бацилите в сезона на вирусите и настинките?

Честото миене на ръцете е от изключителна важност за ограничаване разпространението на заразите, но невинаги можем да мием ръцете си, когато сме навън. В такива случаи се обръщаме към дезинфектантите за ръце на спиртна основа.

Дезинфектантите са добър начин да неутрализираме бактериите и вирусите по ръцете си, но колко дълго трае този ефект?

Няма как да се разболеете от грип в тези случаи

Оказва се, че трайността на ефекта на тези продукти е далеч по-кратка, отколкото предполагате. Тя се свежда до едва 2 минути.

Това споделя директорът на Института по клинична микробиология и имунология към NYU Langone Medical Center пред thehealthy.com.

Методи за по-бързо справяне с вирусите и настинките

Снимка: iStock

Трайността на ефекта от дезинфектанта е така кратка, защото след като дезинфекцирате ръцете си докосвате някаква повърхност, предмет, друг човек или например дрехите си, по които може да са полепнали болестотворни частици. Ето защо не трябва да приемате, че ръцете ви са дълготрайно предпазени след прилагането на дезинфектант.

Колко опасен за здравето може да е гел дезинфектантът за ръце?

От неговата употреба има смисъл, ако веднага след прилагането му се нахраните, сложите нещо в устата си или докоснете лицето и очите си, но само толкова. Ако докоснете друг предмет или човек, ръцете ви отново се замърсяват.

Как правилно да мием ръцете си

Имайте го предвид, за да можете да използвате дезинфектанта за ръце по най-оптималния начин, така че здравето ви да е наистина добре предпазено.

Знаем ли как и колко често да мием ръцете си

Коментирай