Здраве и красота

Плодови сокове, които са по-здравословни, отколкото предполагате

Разностранни ползи за здравето

18.03.2020г. / 14 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прясно изцедените плодови сокове имат своите многобройни и разностранни ползи за здравето. Пиенето на големи количества от тях обаче може да доведе до повишаване на кръвната захар заради голямата концентрация на плодови захари в отсъствието на фибри, които балансират тяхното усвояване.

Ползи от сока от нони

Въпреки че с плодовите сокове трябва да се внимава и да не се прекалява с приема на големи количества, все пак има някои видове прясно изцедени сокове, които имат огромни ползи за здравето благодарение на свойствата на плодовете, от които се добиват.

Портокалов сок: Може да потисне възпаленията

Портокаловият сок има доказани противовъзпалителни свойства. Дълготрайната консумация на този вид плодов сок се свързва с понижени нива на лош холестерол. Проучване, цитирано от thehealthy.com констатира, че пиенето на 2 чаши сок от портокал на ден може да потисне възпаленията, провокирани от обилна консумация на мазнини. Изследването е от 2017 година и е публикувано в списание „Food & Function“.

За многобройните здравословни ползи на сока от лайм

Лимонада: Подкрепя бъбреците и спомага за разграждане на камъни

Домашната лимонада без газирани напитки в нея и добавени подсладители е невероятно полезна за естествено разбиване на камъни в бъбреците. Редовното пиене на домашна лимонада с прясно изцедени лимони оказва благотворно влияние в превенцията на образуване на нови камъни, благодарение на лимонената киселина, която разгражда минералните формации в бъбреците.

Сок от нар: Антиоксиданти срещу редица заболявания

Сокът от пресен нар е много богат на антиоксиданти източник. В него има значително по-концентрирано количество антиоксиданти от зеления чай например, което го прави великолепен за предотвратяването на редица заболявания, свързани с възпалителни процеси или влияние на свободни радикали.

6 причини да пиете сок от целина

Снимка: iStock

Сок от черно грозде: Допринася за подобряване на мозъчната функция

Гроздовият сок е много наситен с антиоксиданти и антоцианини, които могат да подобрят състоянието на централната нервна система и мозъчните функции. Това констатира изследване от 2019 година, публикувано в Европейския журнал по хранене.

Сок от кактус и неговите ползи за здравето

Свързани статии

Сок от червена боровинка: Поддържа храносмилателната и пикочната системи здрави

Сокът от червена боровинка има доказани свойства в провокирането на ускорена диуреза и прочистването на пикочните пътища от бактерии и инфекции. Неслучайно червената боровинка е основно активно вещество в редица медикаменти и хранителни добавки за овладяване на такива възпаления по пикочните пътища.

Сок от кисело зеле – при чревни проблеми и за здрави кости

Сок от сини сливи: Помага за храносмилане и при запек

Сините сливи имат в състава си големи количества антиоксиданти, калий и фибри. Тези компоненти играят важна роля в натуралното улесняване на изхождането и стимулиране на чревната перисталтика.

Коментирай