Фъстъчено масло. Снимка: istock
За най-добри източници на протеини се считат месото, животинските и млечните продукти. Това е така, защото в тях се съдържа пълният спектър на протеини, източници на всички необходими аминокиселини за човешкия организъм. Аминокиселините изграждат вериги от протеини. Докато тялото ни може да синтезира някои от тях, 9 са незаменими и не могат да бъдат синтезирани, затова трябва да бъдат набавяни чрез храната.
Растителните източници на протеини се считат за недостатъчни, защото не съдържат цялата палитра аминокиселини, което ги прави недостатъчен източник на важните макроелементи. Ако сте вегетарианец или веган това би било проблем за вас в здравословен план.
Как тогава да си набавите необходимите протеини и аминокиселини?
Все пак има някои растителни източници на протеини, които изпъкват пред останалите, защото в състава си съдържат по-големи количества аминокиселини.