Къдраво зеле (кейл) Къдравото зеле е от семейство Кръстоцветни. Те са известни със своите съединения глюкозинолати, които се борят срещу широк кръг от заболявания и дегенерации в клетките, водещи до хронични заболявания и рак. Термичната обработка на къдравото зеле отслабва тези съединения и намалява положителния им ефект. Снимка: istock
Някои храни не могат да бъдат консумирани сурови за разлика от други. Знаем, че не трябва да ядем сурово месо, както и че суровите яйца биха могли да са опасни за здравето и избягваме да ги консумираме без термична обработка. Но същевременно ядем сготвени хранителни продукти, които преспокойно могат да бъдат консумирани и сурови, защото така хранителната им стойност и веществата в тях остават полезни и оказват своето положително въздействие върху здравето и организма.
Кои са храните, които можем да ядем както сготвени, така и сурови, но определено е по-добре да ги ядем без да са преминали термична обработка?
Вижте всички тези храни в нашата галерия тук.
* * *
Вижте още: