Здраве и красота

6 полезни храни и съставки, които ви карат да напълнявате

Защо трябва да внимавате с количеството им?

11.05.2020г. / 18 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Грешки в диетата могат да се допуснат по всевъзможни начини. Една салата например може да се окаже твърде калорична, въпреки че е съставена главно от зеленолистни зеленчуци. Ако в нея има голямо количество винегрет, той добавя неподозирано много излишни калории.

Кои са храните и съставките, които са полезни, но прекалено калорични и тайно ни карат да напълняваме?

Изненадващи храни, които да избягвате, ако искате да отслабнете

Кокос

Кокосовото мляко и кокосовото масло са истинска калорийна бомба. Те са широко разпространени напоследък и част от схващането за здравословно и алтернативно хранене. Кокосовите изделия обаче са много богати на калории и мазнини. В една чаша кокосово мляко например се съдържат невероятните 445 калории и цели 4 грама мазнини. Това в добавка към останалите калории, приети през деня, може да се окаже препъникамъкът във вашата диета, макар и здравословна.

Ядки

Ядките са полезна храна, която съдържа важни хранителни вещества, протеини и полезни мазнини. С тяхното количество обаче задължително трябва да се внимава, защото само в 30 грама ядки се съдържат цели 185 калории и 18 грама мазнини. Ако добавите шепа ядки или цяла чаша към здравословната си зърнена закуска, тя ще се превърне в калорийна бомба без да усетите.

Зърнени закуски

Споменахме зърнените закуски, няма как да не се спрем на калоричността им. Те са популярен начин за заместване на сандвичите и забранените закуски. Считат се за здравословни и наистина са, защото съдържат ценни вещества. С тях трябва да се внимава обаче, защото само в четвърт чаша зърнена закуска примесена с ядки и сушени плодове, каквито са най-популярните варианти, се крият 100 калории 2,5 грама мазнини и 17 грама въглехидрати. Надали някой би се нахранил с четвърт чаша зърнена закуска. Обикновено си поднасяме цяла купичка от тях, залети с кофичка кисело мляко, което носи още 200 до 300 калории на организма в зависимост от маслеността.

Топ 5 храни, изгарящи калории

Мед

Медът е най-полезният заместител на рафинираната захар и на захарите въобще. Той е богат на незаменими естествени антибиотици, минерали, антиоксиданти, полифеноли, полезни мазнини. Той обаче е изключително калоричен и това, че е полезен не означава, че може да се консумира в неограничени количества. Достатъчни са само 1-2 супени лъжици за да получите необходимите полезни вещества за деня. Ако си позволите повече, това означава до 100 излишни калории към дневния прием.

Черен шоколад

Черният шоколад е позволеното изкушение, което е едно истинско спасение за всяка душа, която иска нещо сладко, но не може да си позволи парче торта. Тъмният шоколад е сочен като полезен и допустим при диети, заради което някои погрешно злоупотребяват с него, смятайки, че няма да добави сантиметри около талията им. Това не е така, защото черният шоколад съдържа много мазнини и калории. За да се възползвате от полезните му антиоксиданти е нужно да не консумирате повече от ¼ чаша.

5 храни, изгарящи повече калории, отколкото съдържат

Винегрет

Дресингите за салати обикновено съдържат зехтин и оцет. Зехтинът е полезен, богат е на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини. Балсамовият оцет също съдържа полезни вещества, но и той, и зехтинът са висококалорични. Ако правите голяма купа със салата за 4 човека например и към нея добавите 1 чаша дресинг, това означава още 200 калории към салатата ви. За да е полезен винегретът ви, на човек трябва да се падат не повече от 2 супени лъжици.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
АПК "ЗАГОРЕ&quo ( преди 4 години )
Е ДАЙТЕ САМО МАРУЛЯ ДА СЕ ЯДЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време