Лук Лукът е невероятно полезен за здравето, включително и в борбата с рака. Едно от неговите активни вещества, флавоноидът кверцетин, има свойството да се бори с образуването на ракови клетки. Когато лукът се консумира суров, влиянието на кверцетина е най-силно. Той има и антитромбоцитни свойства, което е важно за страдащите от сърдечносъдови заболявания с повишен риск от образуване на тромби и запушване на кръвоносни съдове. Снимка: istock
Някои храни не могат да бъдат консумирани сурови за разлика от други. Знаем, че не трябва да ядем сурово месо, както и че суровите яйца биха могли да са опасни за здравето и избягваме да ги консумираме без термична обработка. Но същевременно ядем сготвени хранителни продукти, които преспокойно могат да бъдат консумирани и сурови, защото така хранителната им стойност и веществата в тях остават полезни и оказват своето положително въздействие върху здравето и организма.
Кои са храните, които можем да ядем както сготвени, така и сурови, но определено е по-добре да ги ядем без да са преминали термична обработка?
Вижте всички тези храни в нашата галерия тук.
* * *
Вижте още: