Причините за поява на болки в зъбите са различни – от повишена чувствителност до кариес или пулпит. Зъбобол може да се предизвика и от заболявания на венците, подуване, раздразнения, напуквания в емайла на зъбите, счупени пломби и много други. Докато успеете да стигнете до зъболекаря си, можете да опитате някои домашни методи за облекчаване на зъбобол, които могат да ви помогнат и облекчат.

Естествени методи за облекчаване на зъбобол

Масло от карамфил

Карамфилът е лесен метод за потискане чувствителността на нервите. Маслото от карамфил предизвиква изтръпване и обезболяване на мястото, когато се прилага локално, защото е естествен анестетик. Карамфиловото масло може да намали болката в зъбите, ако втриете малко от него на засегнатото място.

Люспи от лют червен пипер

Капсаицинът е активното вещество на лютия пипер. Той има свойството да въздейства върху участъците, засегнати от болка. Смесете малко лют пипер на прах с толкова вода, че да се получи паста. С помощта на памук или с пръст масажирайте болезненото място около засегнатия зъб, за да облекчите болката. Оставете да подейства известно време, стига лютият пипер да не ви накара да го изплакнете по-бързо.

Бързи лекове при зъбобол

Солена вода

Разтворете морска сол във вода. Правете гаргара, като се опитвате да жабурите около мястото на зъбобола. Солта има свойството да намалява подуването и помага за премахване на плаки и хранителни остатъци. Солената вода допринася и за извличане на течност, която може да се е събрала в джоб около болезнения зъб.

Още по темата

Чай

Някои видове чай имат успокояващ ефект. Те могат да помогнат при зъбобол. Такива са чай от мента, лайка, смрадлика. Освен болкоуспокояващ, те имат и противовъзпалителен ефект. Просто сварете някоя от тези билки, охладете чая и правете гаргара. Танините в чая помагат при туширане на болката и постигане на временно облекчение.

Чайове при зъбобол

Промивка с водороден пероксид

Ако зъбоболът е придружен с повишена температура и лоша миризма в устата, това подсказва за бактериална инфекция. Докато стигнете до зъболекаря си, можете да жабурите разтвор от 3% водороден пероксид, разреден с вода, в съотношение две части вода и една част водороден пероксид. Не гълтайте. Изплюйте след жабурене. Водородният пероксид намалява инфекцията и прочиства възпалените тъкани. След това изплакнете устата няколко пъти с чиста вода.

Неочаквани причини за зъбобол