Здраве и красота

Домашни средства при болки в зъбите

Зъбоболът може да се облекчи с някои натурални методи, които да опитате

21.05.2020г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Причините за поява на болки в зъбите са различни – от повишена чувствителност до кариес или пулпит. Зъбобол може да се предизвика и от заболявания на венците, подуване, раздразнения, напуквания в емайла на зъбите, счупени пломби и много други. Докато успеете да стигнете до зъболекаря си, можете да опитате някои домашни методи за облекчаване на зъбобол, които могат да ви помогнат и облекчат.

Естествени методи за облекчаване на зъбобол

Масло от карамфил

Карамфилът е лесен метод за потискане чувствителността на нервите. Маслото от карамфил предизвиква изтръпване и обезболяване на мястото, когато се прилага локално, защото е естествен анестетик. Карамфиловото масло може да намали болката в зъбите, ако втриете малко от него на засегнатото място.

Люспи от лют червен пипер

Капсаицинът е активното вещество на лютия пипер. Той има свойството да въздейства върху участъците, засегнати от болка. Смесете малко лют пипер на прах с толкова вода, че да се получи паста. С помощта на памук или с пръст масажирайте болезненото място около засегнатия зъб, за да облекчите болката. Оставете да подейства известно време, стига лютият пипер да не ви накара да го изплакнете по-бързо.

Бързи лекове при зъбобол

Солена вода

Разтворете морска сол във вода. Правете гаргара, като се опитвате да жабурите около мястото на зъбобола. Солта има свойството да намалява подуването и помага за премахване на плаки и хранителни остатъци. Солената вода допринася и за извличане на течност, която може да се е събрала в джоб около болезнения зъб.

Чай

Някои видове чай имат успокояващ ефект. Те могат да помогнат при зъбобол. Такива са чай от мента, лайка, смрадлика. Освен болкоуспокояващ, те имат и противовъзпалителен ефект. Просто сварете някоя от тези билки, охладете чая и правете гаргара. Танините в чая помагат при туширане на болката и постигане на временно облекчение.

Чайове при зъбобол

Промивка с водороден пероксид

Ако зъбоболът е придружен с повишена температура и лоша миризма в устата, това подсказва за бактериална инфекция. Докато стигнете до зъболекаря си, можете да жабурите разтвор от 3% водороден пероксид, разреден с вода, в съотношение две части вода и една част водороден пероксид. Не гълтайте. Изплюйте след жабурене. Водородният пероксид намалява инфекцията и прочиства възпалените тъкани. След това изплакнете устата няколко пъти с чиста вода.

Неочаквани причини за зъбобол

Коментирай