Здраве и красота

5 ползи за здравето от лютия червен пипер

Съдържа активни вещества, витамини и минерали, които подобряват цялостното здраве, успокояват болката, намаляват възпалението и топят мазнините

29.05.2020г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лютият червен пипер е подправка, която се използва в много кухни по света. Той има не само невероятен вкус, но и множество ползи за здравето и организма. Лютият червен пипер би могъл да подпомогне справянето с различни заболявания и състояния благодарение на полезните си активни вещества. Той е много богат на антиоксиданта витамин С. Съдържа и завидни количества калий и манган. Активното вещество на лютия пипер – капсаицин, има мощни противоракови свойства. Той е полезен и в борбата с механизмите, отключващи хронични заболявания и възпаления в тялото.

6 свръхполезни действия на червения лют пипер

Кои са основните ползи за здравето от консумацията на лют червен пипер?

Прочиства запушен нос

Лютият червен пипер е естествено природно средство при кашлица, настинка, запушен нос. Благодарение на изобилието от витамин С, каротин и антиоксиданти, пиперът отпушва хремата, облекчава дишането и намалява възпалението в гърлото при вирусни инфекции.

Подпомага храносмилането

Лютият червен пипер в големи количества може да дразни стомаха и червата, и да предизвика болезненост и дискомфорт. Затова с него трябва да се внимава. Но в малки количества има обратния ефект – подпомага храносмилането и провокира секрецията на ензими, необходими за разграждането и усвояването на храната.

Снимка: iStock

12 причини да ядем люти чушки

Облекчава болки в ставите

Капсаицинът в лютия пипер има освен противовъзпалителни и обезболяващи свойства. Той може да допринесе за потискане на болките в ставите, причинени от различни възпаления. Неслучайно се използва и като съставка в кремове и гелове за успокояване на болки в ставите.

Свързани статии

Стимулира сърдечносъдовата функция

Лютият червен пипер се отразява добре и на кръвоносните съдове и сърцето. Той има свойството да разрежда кръвта, което предпазва от съсиреци и тромби, запушващи съдовете. По този начин косвено лютият пипер може да помогне в намаляване риска от инфаркт и инсулт. Капсаицинът има и съдоразширяващо свойство, което също предпазва от сърдечносъдови инциденти.

Зехтин с люти чушки и здравословните му ползи

Потиска глада и ускорява изгарянето на мазнини

Лютият пипер, както и много други люти храни, е подходящ за диета. Той ускорява изгарянето на мазнини и калории чрез повишаване телесната температура отвътре. Освен това капсаицинът в пипера потиска и глада, като контролира хормоните на глада, сред които грелин. Това е още една добра причина да го включите в менюто си.

Коментирай
Здраве и красота