Червеното цвекло е невероятен зеленчук, богат на множество хранителни вещества. Сокът от цвекло пък е чудесен начин да противодействате на възпаленията в тялото. Много атлети го използват след тежки и продължителни тренировки, за да ускорят възстановяването. Той дава допълнителна енергия.

Какви са ползите за здравето от сока от червено цвекло?

Червеното цвекло и неговите вълшебства за здравето

Богат е на витамини и минерали

Сокът от червено цвекло е богат източник на минерали, сред които желязо, витамини от група В, магнезий, калций, цинк. В него се съдържат значителни количества витамин С, който подсилва имунната система и потиска възпаленията. Като антиоксидант той се бори със свободните радикали в тялото и подобрява усвояването на желязото.

Ползи от червеното цвекло по време на бременност

Антиоксиданти

Благодарение на изобилието от антиоксиданти, сокът от червено цвекло е не просто вкусен и питателен, но и чудесно средство за борба със стареещите процеси в организма, възпаленията и образуването на ракови клетки. Беталаините, антиоксидантите, които придават червения цвят на цвеклото, имат много мощни противовъзпалителни ефекти.

Подобрява цялостното физическо състояние

Редовната консумация на сок от цвекло подобрява атлетическите показатели на тялото, като стимулира по-доброто представяне, издръжливостта, енергията. Това се случва благодарение на стимулирането на кръвообращението и подхранването на мускулите с кислород.

Снимка: iStock

Рисковете за здравето от червеното цвекло

Намалява кръвното налягане

Чаша сок от червено цвекло би могъл да допринесе в намаляването на стойностите на кръвното налягане с няколко пункта. Той има и свойствата да разрежда кръвта, като по този начин намалява риска от запушване на кръвоносните съдове заради тромб.

Още по темата

Съдържа големи количества калий

Сокът от червено цвекло съдържа изобилие от калий. Този минерал е от голямо значение за мускулите и тяхното нормално функциониране. Калият подобрява комуникацията в нервната система и преноса на електрически импулси от нея към мускулите, включително към сърцето. Калият компенсира и нивата на натрий в кръвта, който във високи стойности е една от причините за поява на хипертония.

Маски с червено цвекло за красива и сияйна кожа

Сокът от червено цвекло е много полезна напитка, която заслужава внимание. Той може да допринесе за подобряване на здравословното състояние и издръжливостта, както и имунитета. Зареден е с много витамини, минерали и антиоксиданти, които го правят изключително полезен. Съдържа много фибри, които намаляват глада, подобряват храносмилането и поддържат баланса на кръвна захар в тялото.