Здраве и красота

Как да не напълнеете след 30

Не гладувайте

08.06.2020г. / 15 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако има нещо, което със сигурност забелязваме с напредването на възрастта, освен появата на бръчки, то това е забавянето на метаболизма. Ако на 20 можехме да хапваме любимите храни и да сме в чудесна форма, след 30, изкушенията като шоколад, понички, пица и т.н. определено вредят на фигурата ни. Научно доказано е, че след 30-годишна възраст метаболизмът става по-бавен. Как да намалим риска от напълняване? Кое освен редовната спортна активност и драстичното намаляване на захарта, може да е в наша полза?

Не гладувайте. За да може тялото ви да изгаря ефективно калории, не бива да пропускате хранене. Имате няколко малки хранения, вместо 1-2 по-обилни.

Не пропускайте протеините, особено тези на закуска, като яйца, фъстъчено масло, за обяд или вечеря хапвайте риба, меса, които са по-леки.

Без изкуствени подсладители. Според някои проучвания, изкуствените подсладители могат да повишат желанието ни за храна и особено за сладкиши. Така че избягвайте диетичните напитки и храни, безалкохолните с подсладители.

Упражнения за корем, различни от коремни преси

Заменете някои мазнини с кокосово масло. Кокосовото масло е с високо съдържание на мазнини, наречени средноверижни триглицериди, които се метаболизират по различен начин от другите мазнини. Според проучвания, редовната консумация на кокосово масло може да засили метаболизма, като същевременно приемате по-малко калории. Тук можете да видите няколко рецепти с кокосово масло.

Избягвайте консумацията на течни калории. Такива са сокове от кутия, шоколадови млека, шейкове, газирани напитки, кафе специалитети, енергийни напитки, фрешове.

Гладувайте периодично. Периодичното гладуване е начин на хранене, което има редица ползи за здравето, освен свалянето на излишни килограми. Има различни гладувания на фастинг, като диетата 16:8 или диетата 5:2.

Пийте зелен чай. Зеленият чай е зареден с полезни антиоксиданти. Редовната му консумация спомага за загубата на излишни мазнини.

Яжте повече плодове и зеленчуци. Те са подходящи за отслабване и поддържане на здравословно тегло. Съдържат вода и фибри, които ни осигуряват ситост. Опитайте се на обяд и вечеря да имате винаги малка купичка със свежа салата.

Свързани статии

Приемайте добри бактерии. Редовната консумация на пробиотични храни, като кисело мляко, може да спомогне за намаляване на телесното тегло, смятат специалисти.

Подбирайте правилната закуска. Не е важно просто да закусвате, а трябва да закусвате с правилните храни. Така например, ако на закуска хапнете протеини като яйца, те ще ви осигурят ситост, енергия и ще подпомогнат изгарянето на излишните калории. Вижте кои храни са полезни и кои да избягвате.

Хапвайте сушени сини сливи (без захар). Въпреки че консумацията на сушени плодове обикновено не се препоръчва когато искаме да отслабнем, учени от Ливърпулския университет са открили, че консумацията на тези вкусни плодове не пречи на отслабването, а дори може да го подпомогне.

Коментирай