Здраве и красота

Болки в гърба, подсказващи за опасни заболявания

Нямат нищо общо с гръбнака

16.10.2017г. / 10 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болките в гърба са проблем, с който се сблъсква почти всеки втори човек поне веднъж в живота си. Характерното при тях е, че в рамките на приблизително 6 седмици симптомите и болките отшумяват.

Когато обаче болките в гърба са внезапни, прекалено дълготрайни или необясними, те подсказват за друг, понякога животозастрашаващ проблем.

Аневризма на аортата

Аневризмата на аортата представлява отслабване и изтъняване на част от стената на артерията, което предизвиква подобно на балон уширение. Според Американската сърдечна асоциация тези аневризми могат да се появят по цялата повърхност на аортата.

За какво подсказват болките в коленете?

Повечето аневризми на аортата се проявяват в коремната област, въпреки че е възможно да се получат и в областта на гръдния кош.

При всички положения се характеризират със силни болки, сякаш идващи от вътрешността в областта на гръбнака, тъй като аортата е дълбоко разположена, имайки предвид, че е основният централен съд.

Апендицит

Традиционните симптоми на апендицит се характеризират с гадене, позиви за повръщане, болки в долната част на корема. Възможно е също така да се прояви и силна болка в гърба, опасваща тялото от дясната страна. Ако тази болка се появи преди другите симптоми е възможно да заблуди пациента, че страданието му идва от гръбнака.

Гинекологични проблеми

При различни гинекологични проблеми могат да възникнат болки в гърба. Предменструалният синдром на много жени също се характеризира с болки в долната част на гръбнака.

Признаци, които подсказват за нарушена функция на щитовидната жлеза

В някои случаи наличието на миома може да предизвика болки в задната част на тялото, особено ако матката е обърната. Ендометриозата е друг гинекологичен проблем, който чрез пренос на възпалителните процеси по тъканите би могъл да даде отражение и към гърба.

Свързани статии

Остеопороза

Остеопорозата, характеризираща се с ниска плътност на костната система, е „мълчаливо“ заболяване, което често дълго време не дава проявления. Страдащият може изведнъж да почувства силни болки в гърба при някакво усилие или без причина.

Артрит

Артритът може да засегне всяка част от костната система на човека, включително гърба. Долната му част в основата на гръбнака е особено уязвима. Ето защо силните болки в кръста могат да са признак на артрит, а не на дискова херния, дископатия или подобен проблем, с който най-често биват свързвани болките в тази област.

Бъбречни заболявания

Камъните в бъбреците или пиелонефритът са бъбречни проблеми, които често предизвикват болки в гърба. Това се случва заради разположението на тези органи в близост до гърба. При възпаление в тях или затруднена функция, каквато предизвикват камъните, болката може да се разнесе към съседни тъкани. Тя може да бъде много остра и непоносима.

Коментирай
Свободно време