Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако пиете студен чай всеки ден?

Положителни и отрицателни страни на разхлаждащата напитка

16.07.2020г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Студеният чай е перфектната напитка за лятото. Той е освежаващ, леден, с приятен вкус. Може да се приготви от различни билки или сушени плодове. Ако пиете студен чай всеки ден ще се случи ли нещо в тялото ви? Определено да. От значение е дали пиете домашно приготвен студен чай без захар и изкуствени подсладители и оцветители или консумирате готов продукт, купен от търговската мрежа. Много по-трудно е да откриете изцяло натурален студен чай в магазините. В повечето от тях има захар, подсладители и оцветители, които предизвикват скок в кръвната захар и инсулина.

Какво се случва в тялото, ако не носите сутиен всеки ден?

Ако пиете обаче натурални и домашно приготвени чайове всеки ден, ползи за здравето ще има. Чаят обаче има своите активни съставки, които могат да предизвикат и негативни ефекти, ако се злоупотребява с количеството.

Какво се случва в тялото, ако пиете студен чай всеки ден?

Ще бъдете добре хидратирани

Да хидратирате тялото си не означава просто да утолите жаждата. Пиенето на полезни течности, като студения чай, доставя на клетките полезни вещества, поддържа телесната температура, бори се с инфекциите, подобрява смазването на ставите, подобрява настроението и още много други ползи.

Какво се случва в тялото ви, когато не ядете достатъчно протеини?

Помага да намалите приемана кофеин

Много хора, които обичат кафе и се нуждаят от неговите стимулиращи свойства, обичат вкуса му и пият по няколко чаши на ден, трябва да се съобразяват с потенциално вредните ефекти на големите количества кофеин. За да намалите тези ефекти можете да се обърнете към студения чай, особено през лятото. Той утолява желанието за повече кофеин, тъй като съдържа активни вещества, въздействащи ободряващо подобно на кофеина.

Какво се случва с тялото, когато не тренирате достатъчно?

Но може да получите стомашно-чревни разстройства

Полезният натурален домашно сварен чай има и своите тъмни страни. Някои от билките и корените, от които можете да си направите студен чай, имат активни съставки, които не са за подценяване. Танините в чая могат да окажат негативно влияние върху храносмилателната система и това да предизвика газове, подуване, болки в корема, диария, гадене. Не прекалявайте с количеството студен чай.

Може да отслабнете

Домашният студен черен чай може да допринесе за намаляване на мазнините в тялото и отслабване. Това показва изследване от 2018 година, публикувано в списание Frontiers in Psychology. Според данните черният чай оказва стимулиращо действие върху метаболизма, като го засилва и ускорява процесите на топене на мазнините.

Какво се случва в тялото, когато отидете на работа болни?

Коментирай