Здраве и красота

Защо да включите сини сливи в диетата си

Имат високо съдържание на калий

15.07.2020г. / 05 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Те са вкусни, можем да ги хапваме през цялата година и има редица причини да ги направим част от нашата здравословна диета. Сините сливи – сушени или пресни, редовната им консумация спомага за укрепването на костите, белите дробове. Помагат при анемия, защото съдържат желязо, дават ни енергия, без да предизвикват пикове в нивата на кръвната захар. Подпомагат и отслабването, а вижте още няколко причини да ги хапвате по-често.

За здрава храносмилателна система

Сливите, без значение дали ги консумирате сушени или пресни, могат да ви помогнат да намалите риска от появата на запек. Плодовете съдържат съединение наречено сорбитрол, което действа слабително. Също така са богати и на фибри, за които знаем, че благоприятстват храносмилането.

Кои храни са полезни за вашата зодия

Имат високо съдържание на калий

Калият е много важен минерал. Той е електролит, участващ в редица метаболитни процеси в организма.

Важен е за доброто храносмилане, елиминирането на излишните течности, регулирането на сърдечния ритъм, нервните и мускулните импулси и кръвното налягане. Тялото ни не синтезира калий, затова трябва да си го набавяме чрез храната.

10 храни под 10 калории, които да ядете за отслабване

Осигурете си важни витамини

Още една добра причина да включите сливите във вашата диета са жизненоважните витамини, необходими за метаболизиране на храната. Сливите съдържат витамин К, А, рибофлавин, В6 и ниацин, които са необходими на организма за клетъчни метаболитни и детоксикационни функции.

Когато вашата клетъчна функция работи ефективно, тогава ще бъдете енергични и здрави.

Плодове, които помагат при целулит

Суперхрана за сърцето

Сочните сливи са една от най-полезните храни за здравето на сърцето. Редовната им консумация спомага за понижаване на холестерола, поддържане на здрави кръвоносни съдове, намалява риска от сърдечни заболявания, намалява риска от натрупване на плаки в артериите.

Свързани статии

Грижат се за здравето на очите

Сливите са богати на витамин А и бета-каротин – две хранителни вещества, които са от съществено значение за защитата на очите ви от увреждащите UV лъчи. Освен полезните моркови, добавете към диетата си и сини сливи.

За силен имунитет

Когато спазваме диети, понякога допускаме грешката да изключим някои групи храни от менюто си. Драстичните диети излагат на риск имунитета ни и ставаме по-уязвими към вируси и настинки. От друга страна, сливите ни осигуряват витамин С, а освен него и други важни антиоксиданти, подпомагащи защитните сили на организма.

Коментирай