Консумация на алкохол, наднормено тегло, заседнал начин на живот, неконтролиран прием на билки... Това са само част от нещата, които излагат на риск нашия черен дроб. Някои от вас може би биха отговорили, че тези фактори не се отнасят за тях, защото не страдат от излишни килограми и рядко пият алкохол. Вижте с кое друго може да навредим на черния си дроб.

Консумация на захар и захарни изделия

Захарта е вредна не само за зъбите и кожата ни, но и за черния дроб. Честата консумация на рафинирана захар и високофруктозен царевичен сироп причинява мастно натрупване, което може да доведе до чернодробни заболявания. Когато консумираме твърде много захар под различна форма, черният ни дроб не може да се справи с нейното преработване.

Според някои проучвания, захарта може да бъде също толкова вредна за неговото здраве, колкото и алкохолът, дори и да не страдате от наднормено тегло. Ето защо внимавайте със сладкишите, как подслаждате кафето си, соковете от кутия.

Полезни и вредни храни за черния дроб (галерия)

Прекалено много витамин А от добавки

Нашето тяло се нуждае от този витамин. Той е изключително важен за здравето на очите, имунната система, кожата, дори за зачеването. Можем да си го набавим чрез консумацията на пресни плодове и зеленчуци, особено тези, които са червени, оранжеви и жълти, червено месо, риба, яйца, млечни продукти и други.

Решите ли да приемате хранителни добавки обогатени с витамин А, винаги се консултирайте с лекар, защото предозирането може да навреди на черния дроб.

Консумация на безалкохолни напитки

Според някои западни изследвания, хората, които консумират повече безалкохолни газирани напитки, са изложени на по-голям риск от безалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Още по темата

Консумация на трансмазнини

Трансмазнините се съдържат в редица храни, които консумираме всеки ден, като пакетирани лакомства и други храни, колбаси, някои сладкиши, бургери, картовки и други. Редовната им консумация увеличава риска не само от натрупване на излишни килограми, но и вреди на здравето и функцията на черния дроб.

Диви плодове за детокс на черния дроб

Лечение на всяка болка с парацетамол

Парацетамолът се счита от мнозина за безобидно болкоуспокояващо, което помага при главоболие, температура, зъбобол и други. Въпреки в много случаи да помага, не бива да се приема без назначението на лекар. Самолекуването с парацетамол, превишаването на неговия прием, излага на риск от заболявания черния дроб.