Здраве и красота

4 натурални средства срещу ухапвания от насекоми

Успокояват сърбежа, зачервяването, подуването и възпалението по кожата след ухапвания от комари, кърлежи, пчели

18.07.2020г. / 05 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото прекарваме повече време навън. През този сезон време навън прекарват и множество насекоми, някои от които могат да ви ухапят и да предизвикат кожни и алергични проблеми. Комарите и кърлежите са едни от най-честите нападатели, които ни тормозят през лятото на плажа, в градината, в парка или просто когато сме на открито.

Как да предотвратим ухапванията от насекоми?

Ухапването от насекоми предизвиква сърбеж, зачервяване, подуване, болка, образуване на плюски, които ако не бъдат третирани подобаващо могат да се разпространят. За да успокоите възпалението и реакцията на тялото към ухапването, опитайте някои ефикасни натурални средства срещу ухапвания от насекоми.

Мед

Ползите от меда са многобройни. Той успокоява кожата, нежно я подхранва и хидратира, а мощните му противовъзпалителни и антибактериални свойства потискат възпалението и предпазват кожата от инфекции. Съединенията в меда потискат отделянето на възпалителни ензими, като по този начин се потискат неистовият сърбеж, зачервяването, подуването и дискомфортът. Медът от манука има още по-силни въздействия.

Естествени средства при ужилване от пчела

Алое вера

Гелът от алое вера е ефикасно средство за облекчаване на кожни раздразнения, изгаряния, ухапвания от насекоми. В натуралния гел от алое се съдържа активното вещество алоин, което има противовъзпалителни свойства. То стимулира естествените оздравителни процеси в кожата, намалява сърбежа и зачервяването. Гел от алое е подходящ и при себореен дерматит, екзема, лющене и сърбеж. Той хидратира много дълбоко и успокоява кожата.

Защо комарите предпочитат бременни жени?

Лайка

Отварата от лайка успокоява кожата благодарение на противовъзпалителните си свойства. От векове тя е част от народната медицина у нас и по света заради ефективността си в облекчаване на кожни инфекции и възпаления. Отварата от лайка помага и при ухапвания от насекоми. Тя успокоява подуването, зачервяването, намалява сърбежа и стимулира по-бързото справяне на организма с проблема.

5 натурални начина да се отървете от комарите това лято

Овесени ядки

Стритата на фини частици овесена каша с малко вода представлява паста с мощни противовъзпалителни и успокояващи за кожата свойства. Масажирането с овесена каша подобрява сухотата на кожата, намалява лющенето и грапавостта, успокоява сърбежа.

Кърлежи – как да се предпазим от тях?

Коментирай