Знаем, че за да бъдем в добро здраве, тялото ни се нуждае от витамини и минерали. Разнообразното и здравословно меню може да ни ги осигури, а един от най-важните за организма ни е витамин В6. Той играе съществена роля в метаболизирането на въглехидратите, така че те да бъдат използвани от тялото като гориво. Участва в синтеза на червени кръвни клетки и поддържането на здрави нерви и мозъчни клетки.

Още по темата

Необходим за детокса на черния дроб, важен е за здравето на сърцето, бъбреците, хормоналния баланс. Хубаво е, че витамин В6 се съдържа в редица вкусни и полезни храни, някои от които можем да консумираме и по-често, вижте кои.

Слънчогледови семки

Малките вкусни семки, които може да се добавят към салати, смутита, ястия, сосове или да ги хапвате така, са добър източник на витамин В6. Семките ще ви осигурят и витамини Е и В1, желязо и фолати. Други семена, които са заредени с витамин В6, са сусам, ленено и тиквено семе.

Как изглеждат 100 калории в ядките

Хапвайте ядки

Един от най-здравословните начини да си набавите този важен витамин е да консумирате ядки. Добавете към менюто си орехи, макадамия, лешници, кашу и фъстъци. В 100 г шамфъстък се съдържат около 56% от дневните ви нужди от витамин В6.