Здраве и красота

16 от най-здравословните източници на протеини

Наблегнете на тях в диетата си за повече здраве

03.08.2020г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Протеините са градивните частици на всеки орган, мускул, кожата, дори хормоните в нашето тяло. Организмът се нуждае от протеини, за да поддържа функциите си и да възстановява всяка тъкан. Децата се нуждаят от протеини, за да растат нормално. Диетата с оптимално съдържание на здравословни протеини помага в контрола на кръвното налягане, в борбата с диабета и наднорменото тегло, допринася за балансиране на хормоните и още много други ползи.

3 грешки с протеините, които пречат на диетата ви

За да се възползваме от тези ползи обаче трябва да консумираме полезни протеини. Нездравословните протеини имат тъкмо обратния ефект – вредят на сърцето, хормоналния баланс, теглото, повишават риска от диабет.

За да балансирате диетата си и за да се предпазите от здравословни проблеми, наблегнете на полезните протеини в ежедневието си. Ето кои са те.

1. Яйца

Яйцата са прекрасен източник на витамини, минерали, полезни мазнини, антиоксиданти и важни за мозъка хранителни вещества. Яйцата са богати на здравословни протеини, а белтъците им представляват почти чист протеин.

Защо не бива да прекаляваме с консумацията на протеини?

2. Бадеми

Бадемите са много богати на растителни протеини, полезни мазнини, фибри, витамин Е, манган, магнезий. Те са прекрасен източник на енергия.

3. Пилешки гърди без кожа

Пилешкото без кожа и тлъстини е много богато на чисти протеини месо. Пилешкото е много лесно и бързо за приготвяне, заради което е често предпочитано. В една чаша сготвено пилешко месо се съдържат приблизително 75% калории, идващи само от протеини, което е прекрасно.

10 причини да ядете повече протеини

4. Овесени ядки

Овесените ядки са здравословен източник на протеини и растителни мазнини. Съдържат още фибри, магнезий, манган, витамин В1.

5. Извара

Изварата е богата освен на полезни протеини и на здравословни мазнини. В нея се съдържат калций, фосфор, селен, витамин В12, витамин В2.

Коментирай