Здраве и красота

7 причини да се изпотявате всяка нощ

Ако се събуждате облени в пот през нощта, ето какви могат да са причините за това

30.07.2020г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В горещите летни нощи почти всеки се изпотява. Горещината пречи на съня дори през зимата. Ако сте претоплили стаята или сте прекалили с одеялата няма как да спите комфортно. Добрият сън зависи от температурата в помещението. Ако тя е прекалено висока, естествените механизми на съня се нарушават.

Освен горещината обаче има някои други причини, които могат да са в основата на нощното изпотяване, което ви събужда всяка нощ. Ето какви.

7 състояния, които предизвикват нощно изпотяване

Менопауза или пременопауза

Преди настъпването на менопаузата и по време на протичането ѝ хормоните в тялото на жената се променят. Вследствие на това се наблюдават редица симптоми, един от които е нощното изпотяване, което не ви дава възможност да спите нормално.

Инфекции

Различни видове инфекции, особено в по-тежките случаи, предизвикват обилно изпотяване през нощта. Най-чести причинители на изпотяване вследствие на инфекция са възпален жлъчен мехур, възпаления по ставите и костите, инфекции на съединителната тъкан, ендокардит (възпаление на сърцето), туберкулоза, ХИВ, пневмония и други.

Рак

Някои видове рак могат да причинят изпотяване през нощта. Сред тях са левкемия, Неходжкинов лимфом. Нощното изпотяване може да е и вследствие на терапия и лечение на рак, например лъчетерапия, химиотерапия, хормонална терапия, някои лекарства, хирургични интервенции.

3 начина да спрете обилното изпотяване

Тревожност и депресия

При тревожност, безпокойство и депресия нивата на хормони на стреса са много високи. Те провокират лавина от симптоми в тялото и психиката, един от които е повишеното изпотяване. Усещането за тревожност може да се засили през нощта, да наруши съня и да предизвика поява на симптоми, като изпотяване, безсъние, главоболие, натрапчиви мисли.

Свързани статии

Заболявания на щитовидната жлеза

Повишената функция на щитовидната жлеза е най-честият причинител на нощно изпотяване сред проблемите с тази жлеза. При нея се наблюдава повишено изпотяване не само през нощта, но и през деня. Лечението и контролът на хормоните обикновено помага за прекратяване на проблема с изпотяването.

За какво може да е симптом нощното изпотяване?

Консумация на алкохол преди сън

Алкохолът може да се окаже причината за проблема ви с изпотяването и влошения нощен сън. Ако сте пили повече алкохол или ако сте консумирали концентриран алкохол, който не ви понася дори в малки количества, вероятността да ви е лошо от него и да се изпотявате обилно е голяма.

Сънна апнея

Прекомерно изпотяване през бременността

Нощното изпотяване е често симптом на сънната апнея – състояние, при което дишането внезапно спира за кратък интервал от време, докато спите.

Коментирай