Здраве и красота

Богати на фибри храни, полезни за червата и храносмилането

Откъде да си набавим повече фибри

24.08.2020г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фибрите са изключително важни за цялото тяло. Те подобряват функцията на храносмилателната система, стимулират работата на чревните бактерии, подобряват движенията на червата, като така контролират запека и диарията. Фибрите имат отношение и в превенцията на диабет и сърдечносъдови заболявания, защото регулират нивата на кръвната захар и холестерола. Те спомагат за контролирането на теглото и помагат в отслабването.

Как комбинацията от протеини и фибри ускорява отслабването?

Откъде да си набавим фибри? Ето няколко храни, които са изключително богати източници на фибри.

Къпини

Къпините са изключително полезни. Те са едни от най-вкусните горски плодове, богати на много фибри и антиоксиданти. Източници са на витамини и ценни минерали. Много бедни са на калории, което ги прави изключително полезни в отслабването и поддържането на стабилна кръвна захар. Качествата си дължат най-вече на антоцианините, които са вид антиоксиданти и осигуряват много ползи за сърцето и мозъка.

Защо фибрите са полезни за диабетиците?

Овес

Овесът е изключително богат на фибри, тъй като съдържа както разтворими, така и неразтворими фибри. Освен че доставя изобилие от фибри, овесът е богат на витамини от група В, потиска глада и контролира нивата на кръвната захар и холестерола.

Пуканки

Пуканките са чудесен източник на големи количества фибри. Проучванията показват, че те са и едни от най-богатите на антиоксиданти храни, дори сред някои плодове и зеленчуци. Здравословни пуканки можете да си приготвите с масло от авокадо или кокосово масло, както и зехтин.

5 големи ползи от фибритe

Бобови

Бобовите култури са много богати на фибри. Те са чудесна алтернатива за хората, които не ядат месни продукти, защото са богати и на протеини. Полезни са в контрола на кръвната захар и диабета, тъй като въглехидратите в тях се разграждат бавно.

Авокадо

Освен че е много богато на фибри, авокадото е чудесен източник на полезни мазнини. То помага в контрола на теглото и кръвната захар.

Шамфъстък

Шамфъстъците са чудесна междинна закуска. Прекрасни са и за добавка към салати, печива, десерти. Те са истинско удовлетворение за сетивата. Богати са на фибри и почти не съдържат въглехидрати. Помагат в отслабването и имат повече антиоксиданти от която и да е друга ядка.

Богати на фибри храни, нужни по време на бременността

Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци са чудесни източници на фибри. Те са богати и на калций и желязо. Регулират перисталтиката на червата, помагат за облекчаване на запека. Намаляват риска от рак на дебелото черво.

Коментирай