Здраве и красота

Най-добрите кардио упражнения, които да правите вкъщи

Успешни тренировки в домашни условия

25.08.2020г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Правенето на кардио тренировка вкъщи е много по-достъпно и възможно, отколкото предполагате. Не е нужно да посещавате фитнес залата или да излизате навън да тичате, за да си направите качествена и ефективна кардио тренировка. Вкъщи можете да се справите също толкова добре.

Как да направите кардио тренировката по-ефективна

С малко повече изобретателност и креативност можете да си съставите фитнес рутина, която да включва широка гама от кардио упражнения, които са напълно подходящи за изпълнение вкъщи.

Скачане на въже

Скачането на въже е много удобно в домашни условия. Това упражнение значително ускорява сърдечния ритъм, което прави перфектна кардио тренировка за издръжливост. Започнете в началото с по-кратки интервали, за да не претоварите сърцето. С всеки следващ ден увеличавайте с по една минута трайността на упражнението.

5 кардио тренировки, изгарящи повече калории от тичането

Джъмпинг джакс (Jumping jacks)

Упражнението Джъмпинг джакс е също така подходящо за вкъщи. Изпълнява се, като се скача на равни интервали, като в момента на отскока разпервате ръце и крака встрани, а след това ги събирате. За правилното и безопасно изпълнение на това упражнение ви трябват удобни спортни обувки, които да осигуряват подкрепа на краката ви по време на подскоците.

Джогинг на място

Тичането може да се имитира и в домашни условия, не само да се провежда навън. Ако искате да тренирате вкъщи, правете джогинг на място. Внимавайте с продължителността на изпълнението, за да не натоварите ставите прекалено.

Най-добрите кардио тренировки за вкъщи

Бърпис (Burpees)

Упражнението „бърпис“ се изпълнява, като се започва с подскок, последван от бързо преминаване в клек и лицева опора, след което последователността се повтаря без прекъсване. Упражнението е изключително интензивно и натоварващо, заради което не се правят твърде много повторения. Сърдечният пулс се ускорява бързо след изпълнението на една серия от 10 повторения. С течение на времето можете да увеличавате продължителността.

Съвети за хранене при различните тренировки

Планински катерач

Това упражнение се прави много лесно. Заема се опорен стоеж на ръце и крака, опрени в пода, след което краката се редуват в свиване и разгъване, подобно на катерене по стръмен склон. Планински катерач ускорява пулса, укрепва тазовото ядро и коремните мускули.

Снимки: iStock

Коментирай