Здраве и красота

5 начина да стегнете отпуснатата кожа и да стимулирате синтеза на колаген

Доверете се на кокосовото масло

07.12.2022г. / 14 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако напоследък сте забелязали, че кожата на лицето и шията ви е по-отпусната, вяла, появили са се и повече фини бръчици – време е да действате. Забавете процесите на стареене и подобрете нейния вид с тези лесни стъпки. Не забравяйте да ползвате подходяща вечерна и дневна грижа, да не си лягате с непочистено лице и ако имат възможност поне 1 път месечно се поглезете с някоя козметична процедура.   

Ограничете консумацията на захар

Включително и на кафявата, като не забравяйте да изключите от менюто си и сладкишите, сосовете, газираните напитки, соковете в кутия. Ако сте забравили за това как консумацията на захар, вреди на здравето ни, може да си припомните чрез статията 20 начина, по които захарта ни убива

Тест: Най-добрите храни според типа кожа

Честото ѝ консумиране под различна форма, е причината за настъпване на процес в храносмилателна система, наречен гликация – свързване на захар с мазнина или протеин, но когато липсва ензим, който контролира този процес.

Това води до разграждане на колагена, който е важен за нашите кости, кръвоносни съдове, но и състояние на кожата. Казано накратко – захарта ускорява процеса на стареене на кожата. Намалявайки до минимум нейната консумация, ще забележите колко по-сияйна става тя.

Кокосово масло

Чудесен начин да се погрижите за вашата кожа вътрешно – консумирайки го и външно като го нанасяте върху нея. Кокосовото масло е много добър овлажнител. Богато е на витамин Е и мастните киселини, които осигуряват  защита на естествените протеини на кожата ви. Редовното прилагане на маслото, спомага за намаляване увисването на кожата и забавя появата на бръчки. Може да го прилагате вечер, няколко пъти седмично, да го ползвате за домашните ви маски. Не пропускайте и кожата на шията.

4 етерични масла, които да ползвате след 30

Добавете към менюто си бета каротин и витамин А

Според проучване на  National Institute of Health, комбинация от бета каротин и витамин А, могат да забавят процесите на стареене на кожата, но и да подобрят състоянието на вялата и отпусната кожа. Тези две ценни съставки, често могат да бъдат забелязани изписани на опаковките на козметични продукти. Хубавото е, че можем да си ги набавим и чрез консумацията на определени храни, в които се съдържат, като моркови, сладки картофи, зеле, спанак, пъпеш, домати, кайсии, тиква, червено месо и други. 

Коментирай
Здраве и красота