Здраве и красота

Суперхрани при хранителна непоносимост: уверете се, че ги консумирате редовно

Каква е разликата между хранителна непоносимост и хранителна алергия

01.10.2020г. / 09 39ч.
Мария Дуковска
Суперхрани при хранителна непоносимост: уверете се, че ги консумирате редовно

Страдате от непоносимост, т.нар. интолеранс към специфичен вид храна? Как да разберете дали имате хранителна непоносимост или хранителна алергия? По какъв начин да компенсирате хранителните вещества, които в момента не можете да си набавите заради непоносимост, така че да продължите да се храните здравословно и пълноценно? Ако всички тези въпроси Ви вълнуват, продължете да четете, за да откриете техните отговори.

Разликата между хранителна непоносимост и хранителна алергия?

Както хранителната непоносимост, така и хранителната алергия водят до нежелани реакции на тялото към храните. Тъй като двете състояния изискват различен подход, затова е важно да можем да ги различаваме и да сме сигурни кое от тях имаме.

Хранителна непоносимост – при нея се получава нежелана хранителна реакция на определени съставки от храната. Въпреки че не е съвсем ясна точната причина за възникването на това състояние, счита се, че то се поражда от дефект в транспортния механизъм, който разгражда и абсорбира съставките на храната. Друга възможна причина е липсата на необходим за усвояването на специфична съставка ензим.

Хранителната алергия от своя страна представлява реакция на имунната система на организма на безвреден хранителен протеин. Трябва да знаем, че хранителните алергии се срещат често до 2-годишна възраст, след което честотата им варира между 1% и 6% от населението.

Какви видове хранителни непоносимости съществуват?

Лактозна непоносимост

До 65% от населението по света страда от непоносимост към лактозата. Тя се дължи на липсата на лактозни ензими, необходими за преработка на захарта, съдържаща се в млякото и млечните продукти. При лактозната непоносимост се наблюдават реакции, като подуване, газове, гадене и стомашни болки. Тъй като млечните продукти и млякото са сред основните източници на витамин D, калций и белтъчини, ако имате такава непоносимост, можете да си набавяте необходимите микроелементи, като добавите в менюто си следните продукти: броколи, спанак, соево мляко, яйца, риба тон, сьомга, зеле, ядки.

Ако страдате от лактозна непоносимост, можете да разгледате най-новите Метро каталози за продукти, като качествена риба и пресни зеленчуци от Метро, както и много други суперхрани, с които да компенсирате загубите на полезни микроелементи поради невъзможност да консумирате млечни храни.

Сравнително ниско съдържание на лактоза имат изварата и швейцарското сирене. За страдащите от лактозна непоносимост, които не искат да се откажат от любимите си млечни продукти, са създадени специални млечни продукти без лактоза, включващи сирене, кашкавал, кисело мляко и други.

Глутенова непоносимост

Глутеновата непоносимост, наричана цьолиакия, представлява автоимунно заболяване, което се среща сред все повече хора. Статистическите данни сочат, че един на всеки 100 човека страда от това състояние, при което са характерни следните симптоми: разстройство, болки в корема, подуване, главоболие, обриви по кожата и умора.

Глутенът е протеин, който се съдържа в овеса, ечемика, пшеницата и малца, а консумирането му води до нарушена чревна функция. При глутенова чувствителност или непоносимост е необходимо избягването на редица основни храни, като хляб и зърнени култури, макаронени изделия, сосове, бира и други.

Добрата новина за страдащите от глутенова непоносимост е, че тези храни имат достойни заместители. Такива са елдата, киноата, бобът, лещата, картофите, нахутът, оризът, арамантът, кестените, рожковото брашно и други.

Непоносимост към риба

Въпреки че рибата е сред най-здравословните храни и най-дълголетните народи редовно включват в менюто си риба и морски дарове, някои хора имат непоносимост към приема на риба и рибни продукти. Статистическите данни, макар и все още ограничени, сочат, че до 10% от населението по света страда от този вид хранителна непоносимост.

Тъй като набавянето на омега-3 и омега-6 мастни киселини е изключително необходимо за поддържането на добро здраве, затова хората с непоносимост или алергия към рибата, могат да я заменят със следните продукти: ленено семе, лешници, чия, тиква, пилешко месо и зеленолистни растения.

Непоносимост към яйца

Въпреки че това състояние е изключително рядко срещано при възрастни, все пак следва да разгледаме и тази непоносимост, която кара тялото да активира имунната си защита веднага, щом в него навлезе протеинът на яйцето. Симптомите на такава непоносимост могат да варират от леко гадене до по-сериозна имунна реакция, като екзема, сълзящи и сърбящи очи, сърбеж в гърлото и ушите, подуване на клепачите или устните, кашлица, хрипове и дори задух.

Тъй като редица изделия и печива съдържат яйца, включително макарони, сладолед, майонеза и хлебни изделия, непоносимостта към яйцата силно ограничава диетата. В случай, че страдате от подобно състояние, можете да замените яйцата с пилешко, телешко или пуешко месо, риба, банани, тофу, ленено семе, киноа и кисело мляко.

Непоносимост към ядките

Този вид непоносимост се среща при около 11% от населението, като най-застрашени от такава непоносимост са европейците. Непоносимостта или алергията към ядки включва невъзможност за консумиране на фъстъци, орехи, лешници, кокосови орехи, кедрови ядки, шамфъстък и други и може да доведе до животозастрашаващо състояние.

Много от храните на пазара съдържат ядки. Такива са мюслите, зърнените барчета, всякакви зърнени закуски, сладоледи, торти, бисквити и други. Тъй като в ядките се съдържат важни минерали, витамини, мазнини и протеини, те трябва да се набавят чрез други източници, включващи яйца, нахут, леща, броколи, авокадо, сьомга и телешко месо.