Здраве и красота

5 начина да подобрите състоянието на косата си

Масаж на скалпа с масла

13.10.2020г. / 08 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лекият косопад при смяна на сезоните се счита за нещо нормално. Но можем да го объркаме и с косопад, причинен в резултат на стрес, неправилна диета, хормонални проблеми и други. Освен консултацията със специалист, хубаво е да знаем как да помогнем на косата си да се възстанови. 

Така например сокът от джинджифил нанесен в корените на косата или маслото от джинджифил в комбинация с кокосово, арганово или масло от жожоба, действат противогъбично, антиоксидантно и антимикробно, стимулирайки растежа на косата.

Какво още може да подобри състоянието на косата ви?

Масаж на скалпа с масла

Масажът на скалпа и маските с различни видове масла, могат да допринесат за подхранването на космените фоликули и заздравяването на косата. Какви масла може да ползвате за лек масаж преди измиване на косата с шампоан?

Маслото от розмарин – помага при косопад, стимулира растежа на косата. Маслото от здравец – също насърчава растежа на косата. Хубаво е маслата да се комбинират със зехтин или кокосово масло, за да не раздразнят кожата на скалпа. Опитайте и с гел от алое вера – действа добре срещу пърхот, за който е известно, че причинява сърбеж на скалпа.

15 начина да ползвате кокосово масло за повече красота

Лук

Свикнали сме да е част от нашите кулинарни рецепти, но лукът може да бъде ефективен и при косопад, тъй като е богат на важни хранителни вещества, подхранващи космените фоликули. Направете си сок от лук или го смелете в блендер. След това внимателно го масажирайте в основата на корените, оставете да действа 20-30 минути и измийте косата си както обикновено. 

Домашни еликсири за здрава и жизнена коса

Пийте зелен чай

Зеленият чай е изключително богат на антиоксиданти, като епигалокатехин галат, за който се смята, че оказва влияние върху растежа на косата. Ето защо да добавите напитката към вашето ежедневие. Тук и тук, може да видите как да го включите и към вашите разкрасяващи трикове. 

Свързани статии

Тествайте вашите нива на витамин D

Учени смятат, че е възможно косопадът да се дължи на ниски нива на витамин D. Ето защо е добре да се консултирате със специалист дали трябва да се тестват вашите нива. Междувременно не забравяйте да добавите повече храни към менюто си, богати на витамина. 

Масло от тиквени семки

То е изключително богато на витамини В, Е, К, минерали като цинк, магнезий, желязо и други. Маслото от тиквени семки има редица ползи за здравето, като спомага за стимулиране растежа на косата, контрол на холестерола, подобрява здравето на простата, намалява болките в ставите. Може да го добавите към вашите маринати, сосове, салати или за масаж на скалпа, оставяйки го да действа около 15-20 минути преди измиването на косата. 

Коментирай