Здраве и красота

Колко често и как е правилно да дезинфекцирате телефона си?

Няколко съвета за предпазване от инфекции

22.10.2020г. / 15 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пандемията от коронавирус ни накара да се замислим колко често трябва да мием ръцете си, за да се предпазим от заразяване. Важно е и да внимаваме какви повърхности докосваме, за да намалим риска от инфекции. Телефонът е една от най-често докосваните вещи в ежедневието, може би дори най-докосваната. Средно човек докосва телефона си по 90 пъти на ден. А всичките движения, плъзгания и операции, които извършва с телефона си могат да повишат броя докосвания до над 2000.

Ако не дезинфекцирате телефона си достатъчно често и по правилен начин, рискът от заразяване не само с коронавирус, но и с всякакви други патогени, се повишава.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Европа и САЩ препоръчват ежедневно и щателно почистване на телефони и други често докосвани предмети с гладки повърхности, екрани, сензорни дисплеи, клавиатури, често докосвани повърхности.

25 неща, които трябва да чистите абсолютно всеки ден

Коронавирусите и останалите познати вируси могат да живеят дълго време върху лъскави и гладки повърхности, особено върху тези, които докосваме многократно всеки ден.

Как да почистите телефона си по най-добрия начин?

Най-напред измийте ръцете си. След това вземете подходящи мокри кърпички с дезинфектант, предназначени за телефон. Кърпичките трябва да са напоени с алкохолен или спиртен разтвор. Не използвайте белина.

Не ползвайте вода и сапун, защото те могат да повредят техниката, особено в обилно количество. Почистващите продукти с алкохол се изпаряват бързо без да увреждат техниката.

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

Не използвайте спрей дезинфектанти и гелове за почистване на телефона, защото са неподходящи и могат да го повредят.

Свързани статии

Изключете телефона си. След като се уверите, че е изключен, втрийте кърпичка или памучен тампон със спирт, който е добре изцеден, така че да не капе върху телефона. Избършете добре всички повърхности на устройството, най-вече екрана. Оставете го да изсъхне добре на въздух.

Независимо от типа телефон, който използвате, не трябва да допускате влагата да попие в него, защото ще го развали.

Всички места в автомобила, които също се нуждаят от дезинфекция

Не забравяйте да дезинфекцирате и калъфа за телефон, ако използвате такъв. Той е също толкова потенциално наситен с вируси и бактерии, колкото и самият телефон.

Дезинфекцирайте телефона си по няколко пъти на ден в зависимост от това колко често сте го докосвали с мръсни ръце или сте го оставяли върху замърсени повърхности.

Коментирай
Здраве и красота