Когато сте на работа и дойде време за обедна почивка, невинаги имате достатъчно време да седнете на спокойствие и да обядвате с порция здравословна храна. Най-често посягате към бързи храни, ядете на крак, докато през това време четете имейли и отговаряте на телефонни обаждания. 

Всичко това вкупом причинява лошо храносмилане и редица симптоми на дискомфорт – най-често подуване, газове, понякога и болки в корема. 

Храни за вечеря, подходящи за отслабване

Има някои храни, които не са подходящи за обяд, защото могат да предизвикат именно такива симптоми, които да попречат на дейността ви през останалата част от работния ден. Кои са те?

Салати с кръстоцветни зеленчуци

Бялото зеле, брюкселското зеле, броколи, карфиол са все предпочитани зеленчуци в салати и като гарнитури, защото са нискокалорични и пълни с полезни вещества. Те обаче съдържат един сложен въглехидрат, наречен рафиноза. Този въглехидрат ферментира в червата и предизвиква проблеми с храносмилането, като подуване и газове, които са обилни и доста неприятни. Ако консумирате такива зеленчуци на обяд рискувате да се чувствате зле до края на деня, което може да попречи на работата ви.

Сандвичи

Сандвичите могат да са много вкусни и леснодостъпни, когато нямате време за дълга обедна почивка, но могат да причинят подуване и газове. Храносмилането на хляба в сандвичите причинява рязък скок на инсулина и кръвната захар, следователно след това и рязък спад в техните нива. Това може да ви накара не само да се почувствате подути, но и да ви се доспи и да не успеете да довършите качествено професионалните си ангажименти. 

5 позволени храни след 18 часа

Мазни и пържени храни

Храните с високо съдържание на наситени мазнини не са подходящи за обяд, нито за вечеря. Те предизвикват истински хаос в храносмилателния тракт. Отделят се големи количества храносмилателни ензими и киселини, които агресивно нападат храната в стомаха и червата, като целият процес може да доведе до сериозен дискомфорт. 

Още по темата

Боб и леща

Бобовите растения са полезни от гледна точка на това, че съдържат бавноразградими въглехидрати, които поддържат нормални нива на кръвна захар и инсулин. От друга страна обаче, те са богати на много голямо количество фибри, които правят храносмилането затруднено. Обикновено след консумация на бобови се появява обилно количество газове, което е много мъчително през деня, когато сте на работа и трябва да ги потискате.

Какво да вечеряте, ако спазвате диета?

Кисело мляко

Киселото мляко не е особено подходящо за обяд, защото лактозата в него, която е вид въглехидрат, може да предизвика спазми, болка, подуване след консумация. Най-агресивно се изявяват симптомите при хора с непоносимост към лактоза. 

Диетични газирани напитки

Газираните напитки са вредни, но не по-малко вредни са диетичните такива. В тях се съдържат изкуствени добавки, подсладители и оцветители, които причиняват газове и подуване, а пречат и на нормалното храносмилане на обяда ви.

15 рецепти за здравословен обяд