Здраве и красота

Видове глина за млада и здрава кожа

Подхранват и детоксикират

29.10.2020г. / 04 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Глината се използва от хилядолетия като грижа за кожата, косата, някои видове дори могат да се приемат вътрешно. Различните видове глина намират приложение не само в козметичната индустрия, но и в луксозните спа и лечебни центрове. Хубаво е, че можем да си купим глина според типа и нуждите на нашата кожа и да се поглезим у дома, прилагайки я като маска на лицето си/косата. Глината може да се комбинира само с вода, с отвара от лайка, етерични масла, кисело мляко. Вижте каква да изберете за вашата кожа. 

4 грешки, които допускате с маските за лице

Мазна или склонна към акне кожа

Пробвайте грижа с мароканска червена и бяла каолинова глина. Те са подходящ избор за балансиране на мазната кожа и отпушване на порите. Абсорбират излишния себум, заличават пигментни петна, фини бръчки. Бялата каолинова глина е много фина и лека, съставена предимно от минерала каолин и е често срещана съставка в много козметични продукти. Мароканската червена глина се добива в планините на Мароко и почиства дълбоко порите, като същевременно стимулира циркулацията, но въпреки това е достатъчно нежна за чувствителна кожа.

Нормална към мазна кожа

Бентонитовата глина, която се образува от вулканична пепел, е най-често използваната глина. Тя ефективно абсорбира излишния себум, стяга кожата и спомага за елиминирането на пъпчиците. Нанасянето ѝ под формата на маска, спомага и за детокса на кожата. 

Богата комбинация от масла, забавяща стареенето на кожата

Чувствителна или реактивна кожа

Ако кожата ви е много чувствителна, поглезете я с френската зелена глина, която действа детоксикиращо и облекчаващо на някои кожни неразположения. В случай, че кожата ви страда от слънчево изгаряне, алергична реакция или лека рана, тази морска глина има е антибактериални и противовъзпалителни свойства, които ще ѝ помогнат да се възстанови.

Свързани статии

Глината е богата на калий, магнезий, зелени водорасли. Редовната ѝ употреба спомага за регенерацията на клетките, подобряване на кръвообращението, детокс на кожата, ексфолира нежно. В резултат тя е свежа и сияйна. 

Мароканска глина Расул

Подходяща е за забавяне процесите на стареене, ако кожата ви е по-мазна и чувствителна. Расулската глина е изключително богата на магнезий, калий, натрий и силициев диоксид, които са микроелементи, придаващи на глината гладка текстура. Този вид глина хидратира кожата, отпушва порите, заличава малките несъвършенства, подобрява нейната текстура, премахва мъртвите кожни клетки, придава свеж вид на кожата. 

Снимка: iStock

Коментирай